Klavye kullanım şekliniz bunama riskini gösteriyor !

Son güncelleme: 08.11.2009 17:27



  • Klavye kullanma şekliniz nasıl?
    Uzmanlara göre klavye kullanış biçimi erken bunamanın belirtileri arasında olabilir.

    İSTANBUL - Amerikan Maryland Üniversitesi'nden Lisa Vizer ve takım arkadaşlarına göre; bireysel klavye kullanım değişikliklerini gösteren yazılımlar sayesinde, yaşa bağlı bunama ve hafıza problemleri teşhis edilebilir.

    Araştırmacılar, yaşanması muhtemel bir bilişsel rahatsızlığın ya da hafıza sorununun erken belirlenmesi ile tedaviye zamanında başlayarak hastalığın ilerlemesi engellenebilir.

    Ancak bu nasıl yapılabilir?

    Araştırma ekibi kişilerin yazma ritminin belirgin ve zaman içerisinde yerleşen bir yapıya sahip olduğunu biliyor. Ancak geçici stres zamanlarında yazma şeklimiz değişebilir. Ekip, fiziksel ya da bilişsel bir duruma bağlı zihinsel stresin teşhis edilebilir olup olmadığını da araştırıyor.

    Araştırma çerçevesinde 12 yıllık klavye tecrübesi olan 24 gönüllüye, istedikleri bir konuda e-mail yazmaları gibi bir dizi klavye egzersizin ardından onları fiziksel ve zihinsel stres altına sokacak görevler verildi.

    Gönüllüler bu görevlerin ardından tekrar klavye testine tabi tutuldu ve kelime uzunluklarını, kelime kullanımı gibi bilgileri içeren önceki verilerle yeniler karşılaştırıldı.

    Araştırma sonucunda; zihinsel stresin yazım hızı ve özelliklerini, fiziksel stresin ise kullanılan kelimeleri ve kullanım şekillerini etkilediği görüldü.

    Örneğin; zihinsel olarak baskı altında kalan bireyler daha fazla "Caps Lock" ve daha az "backspace" tuşunu kullandılar. Lisa Vizer, eğer veriler kullanıcının yazım şeklinde uzun süreli bir değişimi işaret ediyorsa bireylerin en kısa zamanda bir doktora görünmesi gerektiğini belirtiyor.

    Sonuçlar ve bunama ile klavye kullanımı arasındaki bağ henüz kesinlik kazanmamış olsa da, hastalıklar ve günlük hayatın rutinlerindeki değişiklikler arasında böyle ilişkiler öne sürülmesi bile, ileriki yıllarda çoğu hastalığın erken teşhisini kolaylaştıracak ve tedavi edilebilirliğini artıracaktır.


#08.11.2009 17:27 0 0 0