Avrupa Birliği Uyuşturucu Raporu Yayımlandı

Son güncelleme: 08.11.2009 18:26
  • Avrupada Uyuşturucu Bağımlıları

    Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi EBDD'nin verilerine göre, AB sınırları içindeki marihuana kullanımı giderek düşüyor. Buna karşılık eroin tüketiminde artış yaşanıyor.

    noimage

    Avrupa Birliği'nde en çok kullanılan uyuşturucu çeşitleri marihuana, kokain ve eroin. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi EBDD yıllık raporunda, her dört yetişkinden birinin hayatlarında en az bir kez Hint kenevirinden elde edilen marihuanayı kullandığı açıklamasına yer verdi. Her yıl yaklaşık 4 milyon Avrupalı kokaini deniyor. Kokain kullananların sayısındaki artışın en önemli nedenlerinden biri, bu uyuşturucunun ucuzlaması Aynı durum, uyuşturucu maddeler arasında en çok ölüm olayına sebebiyet veren maddelerden biri olan, eroin için de geçerli.

    noimage

    Ancak uzmanların asıl içinden çıkamadığı konu, piyasaya yeni uyuşturucu türlerinin sürülmesi. Bunlar, bağımlılık yapıcı madde içerseler de yasak olmayan ya da henüz yasaklanmamış ürünlerden oluşuyor. EBDD başkanı Wolfgan Götz, uyuşturucu piyasasındaki endişe verici gelişmelere dikkat çekti: "Yoğun bir şekilde piyasaya sürülen, çok geniş bir ürün yelpazesi mevcut Pazarlama için genelde internet kullanılıyor. Ayrıca satıcılar, kontrol ve yasakları en kısa zamanda delmenin yolunu buluyor."

    Yasaklananın yerine yenisi

    noimage

    Sentetik uyuşturuculardan biri de "spice". Ürün piyasaya tütsü olarak sürülüyor. Bu ürün, Hint kenevirinin etken maddesi olan 'cannabinoid'in sentetik olarak elde edilmiş halini içeriyor. Son dönemin moda uyuşturucularından biri olan spice, aralarında Almanya'nın da bulunduğu bazı ülkelerde yasaklandı. Ancak yasaktan sonra piyasaya 25'in üzerinde sentetik uyuşturucu daha sürüldü. Bu ürünleri internet üzerinden pazarlayan 115 satıcıdan 20 kadarı Almanya'da bulunuyor.

    Ayrıca uzmanlar, uyuşturucu ve alkolün birlikte kullanımının giderek yaygınlaştığına dikkat çekiyorlar. Gençlerin biranın yanında esrar içip, sonra da mutluluk hapı diye de bilinen 'ecstasy'yi aldıklarını vurgulayan Götz, bunun kronik rahatsızlıklara yakalanma riskini arttırdığını belirtti: "Temel problem uyuşturucu ve alkolün birlikte kullanılması. Özellikle gençler arasında alkol koması ile uyuşturucu tüketimi birbirini tamamlıyor. Uyuşturucu bağımlılarının çoğun, aynı zamanda alkole de meyilli."


    AB çapında işbirliği çağrısı

    Bu yılki rapor, Avrupa Birliği ülkelerini uyuşturucuyla mücadelede daha sıkı işbirliğine çağırıyor. AB Komisyonu Uyuşturucuyla Mücadele Birimi Şefi Carel Edwards, bu konuda şunları kaydetti: "Avrupa Birliği'nin elinde sınır aşırı organize suçları engellemek için gerekli imkânlar mevcut. Avrupa Polis Ofisi 'Europol' ve Adalet Dairesi 'Eurojust'."

    Edwards, ülkelerin genellikle uyuşturucuyla birlikte mücadele etmek yerine, kendi başlarına hareket ettiklerine; bu nedenle AB'nin bu kurumlarından yeterince faydalanılmadığına dikkat çekti. AB Komisyonu'nun adalet, özgürlük ve güvenlikten sorumlu üyesi Jacques Barrot da "Artık uyuşturucu ve narkotik suçlarla mücadelede birlikte hareket etme zamanının geldiğini" söyledi.
#08.11.2009 18:26 0 0 0