PDC World Championship Darts 2008

Son güncelleme: 08.11.2009 19:16
  • 12'den vurma sanatı
    Kimi oyunlar var ki, ne tam olarak aksiyon, ne de tam olarak spor alanında boy gösterebilirler. PDC World Championship Darts 2008 de daha çok 'Çeşitli' gibi ne olduğu belirsiz, sınıflandırılamayanlar kategorisine sokabileceğimiz yapımlardan biri. Oldukça uzun bir adı olmasına karşın, yapımın başına bunlar içeriğinin sadece Dart'a dayanması nedeni ile geliyor. Bowling oyunu da bu tip, biraz arada kalan oyunlardan biridir aslında. Ancak onu spora yaklaştıran bedeni kullanmaya dayalı hareketlerinden ileri gelir. Dartta ise beden dahi çok az kullanıldığından işin içinden çıkmak daha zor bir hal alır.

    12'den vurmak

    PDC World Championship Darts 2008, diğer pek çok Dünya Şampiyonası türevleri gibi aşağı yukarı aynı içeriğe sahip olarak geliyor. Dünya'nın on beş lider isminin yer aldığı yapımda bir de kariyer modu bulunuyor. Derecelendirme şeklinde gelişen oyun yapısında çaylaktan profesyonele giden basamakları teker teker tırmanmak gerekiyor. Gelişmiş bir karakter yaratım ekranının da bulunduğu oyunda, ilk defa bayan oyuncu yaratma seçeneğinin de eklendiği görülüyor. Ayrıca artık üç farklı zorluk seviyesinin de hizmetimize verildiğini görüyoruz. Bunlar arasında amatör, profesyonel ve master zorluk seviyeleri yer alıyor. Kolaydan zora gidildikçe oklar üzerindeki hakimiyetimiz, haliyle atışların zorluğu da artıyor.

    Yapımda kariyer modu dışında oynanabilir diğer modlar Exhibition, turnuva, Party Games ve Network olarak listeleniyor. Ancak oyun içeriğinin pek de değişmediğini söylersek çok da yanlış olmayacaktır. Keza bir dart ile yapılabilecek aksiyon sayısının çok fazla olmadığını söylemeye gerek bile yok. Fakat PDC 2008 bu açığını gerçek dünyadaki ile aynı olan, Blackpool'dan Las Vegas'a kadar uzanan yedi resmi mekanda oynanması ile bir miktar kapatıyor. Çoklu oyuncu modu ile desteklenen Exhibition, turnuva ve Party modlarından Exhibition'da arkadaşlarınızla bire bir mücadeleye, turnuvada sekiz gerçek kişiye karşı özel bir ligde yarışabilir ya da on iki parti oyununda 2-4 oyuncu tercihi ile keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Ayrıca yapımın oyun paylaşımını da desteklediğini belirterek, diğer arkadaşlarınızda oyunun UMD'sinin gerekmediğini de belirtmeliyim.

    Okçuluk sporu?

    PDC World Championship Darts 2008'in görsel olarak oldukça iyi olduğu söylenebilir. Özellikle karakter modellemeleri, duruma göre değişen farklı duygusal yüz ifadeleri ve animasyonları ile yapım ortalamanın üzerinde iş çıkartıyor. Yalnız görsellikte değil, oyunda kullanılan fizik motorunun da elinden geleni yaptığını söyleyebiliriz. Farklı modlar, gerçek karakterler, çoklu oyuncu, resmi mekanlar' Peki bir dart oyununda oynanabilirliği etkileyen belki de en önemli şey olan kontroller ne durumda? Yapımda az sayıda tuşla işlerin kolaylıkla halledilebildiğini söyleyebilirim. Elbette kontrollerin kolay olması oyunu kolay hale getirmiyor. Analog kol ile hedef ayarlarken, sağ omuz tuşu ile dart tahtasına daha yakından, sol omuz tuşu ile de uzaktan bakarak hedef kestirmeye çalışıyoruz. X'e basılı tuttuğumuzda ise hedefe kilitlenerek, bu defa analog kolu okun atış açısı ve şiddeti için hareket ettiriyoruz. Hemen ardından atışı izleyerek ne kadar isabetli attığımızı ve kaç puan kazandığımızı görüyoruz. Sonrada sıra rakibimize geçerek onun atışlarını izliyor ve kazandığı puanı görüyoruz. Kontroller bakımından belirttiğim gibi oldukça kolay gibi gözükmesine rağmen derine inildiğinde işin o kadar da çocuk oyuncağı olmadığı görülüyor. Ancak tüm bunlar, PDC World Championship Darts 2008'in altın madalya kazanmasına yetmiyor. Keza bir dart oyunundan alınabilecek keyif, ancak kısıtlı bir süre boyunca geçerli oluyor. O bir süre sona erdiğinde ise sürekli tekrarlanan işlemleri görüp oyunun bir kenarda kalması işten bile olmuyor.
#08.11.2009 19:16 0 0 0