Platypus

Son güncelleme: 08.11.2009 19:42
  • Az sayıda bölüm, tekrar eden görselle
    Mazisinde oyun oynamış bir kimlik barındıranlardan Shoot em Up olarak tabir edilen kayar ekranlı savaş oyunlarını oynamayanların sayısı muhtemelen çok azdır. Commodore dan tutunda cep telefonlarına kadar yerleşmiş bir türdür genel olarak. Bu bakımdan ister istemez oynamış ya da görmüş olma olasılığınız çok yüksektir. PC platformuna da konuk olan Platypus, hikayeden yoksun, altı farklı çevreden ibaret ve önünüze çıkan her şeye ateş ederek yok etme tabanlı bir oyundu. Her şeye ateş etmek türün özelliği olsa da, yeterli içerik, hikaye ve oynanabilirlikten yoksun olması nedeni ile bazı eksikleri bulunmaktaydı. Bu defa PSP platformuna konuk olan yapım, oldukça eğlenceli ve basit yapısı ile dikkatleri yeniden üzerine çekiyor.

    Kayar ekran

    Popüler web ve basit PC oyunları tasarımcısı Mumbo Jumbo Games in elinde çıkan Platypus da, ok tuşları ya da analog kol ile uçağımızı kontrol ederken, tek bir buton ile de ateş etme işlevlerini yerine getiriyoruz. Ancak uçak üzerindeki dahili gelen silahın pek de işe yaramayan, oldukça güçsüz bir silah olduğunu öğrenmemiz çok fazla zaman almıyor. Bununla birlikte oyun boyunca gelişmemize bağlı olarak karşımıza güç arttırıcı paketler çıkıyor ve bizde bu paketleri toplayarak sınırlı gücü olan silahımızın kabiliyetlerini arttırıyoruz. Ancak bu paketler sadece yirmi saniye boyunca kullanılabilir olduğundan, süre dolduğunda etkilerini kaybediyorlar. Yinede oldukça sık karşımıza çıkmaları ve peş peşe toplanan paketlerin süreyi uzatması nedeni ile bu durum fazla bir sıkıntıya neden olmuyor. Güç arttırıcı paketler yapımda belki de en enteresan içeriği oluşturuyor. Yalnızca iyi bir kullanılabilirlikleri ya da etkileri ile değil, aynı zamanda oldukça yaratıcı ve istenilen silaha uygulanabilir olmaları ile de ön plana çıkıyorlar.

    Bunların dışında makineli silah ve beş farklı paket sayesinde düşmanları özel şekillerde öldürmek, gemiden bırakmak üzere çeşitli renkteki yıldızları toplamak gibi aksiyonlarda yapılabilmekte. Yayılan tarzdaki ateşler aynı anda fazla sayıda düşmanı öldürmeye yararken, seri ateş fırsatı çıktığında normal öldürme kapasitemizin iki katına çıkmaktayız. Yolladığımız ses darbeleri ile de düşmanlar tarafından yollanan mermilerden kurtulmamızın yolu sağlanmış. Roketler ise oyun boyunca karşımıza çıkan altı farklı ana düşmana (Boss) karşı mücadele etmemiz için en temel ihtiyaçlarımızı oluşturmaktalar. Bölümler boyunca karşımıza çıkan düşmanlar genelde bir kaç atış sonrasında ölürken, altı farklı her bölümün sonunda karşılaştığımız Boss ları öldürmek biraz daha zor oluyor. Aslında Boss ları öldürmek mücadeleden ziyade daha çok doğru zamanlama sonucu oluyor. Ancak haliyle kimi zaman ölümle burun buruna geldiğimiz anlarda oluyor. Bununla birlikte oyuna başladığımızda dört ana ve iki kredi canımız ile başladığımızdan bu açıdan fazla sıkıntı yaşamıyoruz. Canlar ayrıca bölümler içinde de kazanılabildiği gibi başarı ile tamamlanan her bölüm sonunda da bir kredi canı ile daha ödüllendiriliyoruz.

    Tek kişilik hikaye modu dışında yapımda birde Ad-Hoc üzerinden oynanabilen Survival modu bulunuyor. Arkadaşınızla birlikte oynadığınız bu modda öldüğünüz taktirde ise arkadaşınızın bölümü oynamasını seyredebiliyorsunuz. Yapım görsel olarak bir birini tekrar eden bir yapıda olsa da, genel olarak iyi olduğu söylenebilir. Sesler açısından da çok fazla bir şey vaat etmiyor. Ancak patlama ve silah seslerinin yeterli seviyede olduğu söylenebilir. Platypus genel olarak bazı teknik eksiklikleri olan, ancak türü sevenler için oldukça eğlenceli vakit geçirebilecekleri bir yapım olmuş.
#08.11.2009 19:42 0 0 0