Etli Pırasa Dolması Tarifi - Etli Pırasa Dolmasının Yapılışı

Malzemeler

Pırasa 6 adet 1200 gram
Su 2 1/4 su bardağı 450 gram
Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram
Pirinç 1/3 su bardağı 60 gram
Soğan 2 orta boy 120 gram
Maydanoz 1 demet 60 gram
Kıyma (orta yağlı) 1 1/2 su bardağı 250 gram
Kara biber 1 tatlı kaşığı 2 gram
Margarin 1 yemek kaşığı 10 gram
Yumurta 1 adet 50 gram
Limon suyu 2 yemek kaşığı 20 gram

Tarifi

Pırasaları ayıklayıp, yıkayın, beyaz kısımlarını 5-6 santimetre boyunda kesin. Diğer yandan tencereye 2 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz koy, kaynatın. Pırasaları kaynayan suya ekleyip, hafif yumuşayıncaya değin, yaklaşık 10 dakika haşlayın, kevgirle haşlama suyundan alıp, orta kısımlarını, parmakla iterek çıkarın. Pirinci yıkayıp, süzün. Soğanı soyup yıkayın, maydanozu ayıklayın, her ikisini de ince ince doğrayın. Pirinç, soğan, maydanoz, kıyma, kalan tuz, kara biber, 1/4 su bardağı su ve yağı iyice karıştırın. Tek kat halindeki büyük pırasa yapraklarını bu içle doldurun. Uç kısımlarında yarım parmak boşluk bırakın. Küçük parçaları yayvan bir tencerenin dibine yayın, üzerine doldurulmuş pırasaları yerleştirin. Haşlama suyunu kaynatın, dolmaların üzerine yavaşça gezdirin. Ağzını kapatıp ve pirinç taneleri uzayıp yumuşayıncaya değin, yaklaşık 30 dakika pişirin. Yumurtayı ayrı bir kapta, limon suyu ile iyice çırpın. Dolmaları suyun içinden alıp, servis tabağına yerleştirin. Yumurta-limon karışımına dolmanın suyundan bir kaç kaşık koyup, ılıtın. Bu karışımı tencereye azar azar eklerken dolmanın suyunu sürekli karıştırın kaynayınca ocağı kapatın, dolmaların üzerine gezdirerek servis yapın.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 405
favori
like
share