Navigasyonla, Ambulanslar Artık Gecikmiyor

Son güncelleme: 09.11.2009 00:07
  • Konya'da hizmet veren 15 hızır acil ambulansı, adres bulmayı ve araç takibini kolaylaştıran navigasyon cihazlarıyla donatıldı.

    112 hızır acil ambulansları, yön bulmayı kolaylaştıran navigasyon cihazı sayesinde acil vakalara daha hızlı ve kolay ulaşıyor. Acil durumlarda saniyelerle yarışan ambulans şoförleri, artık sokak ve cadde arama derdinden kurtuldu.
    Türkiye'nin en ücra köşesindeki mahalle bilgilerinin bile yer aldığı navigasyon cihazlarıyla donatılan ambulanslar, hastanın adresini kaybolmadan buluyor. Ambulans sürücüsünü sesli ve görüntülü olarak yönlendiren cihaz sayesinde, ambulansların hızı, bulunduğu mevki ve güzergahı uydu üzerinden İl Ambulans Kontrol Merkezi ve Sağlık Bakanlığı tarafından da takip ediliyor.
    Konya 112 Acil Servis Doktoru Ali İhsan Yöntem, günde ortalama 10 acil vakaya giden hızır acil ambulanslarının, navigasyon sayesinde çok büyük rahatlama yaşadığını söyledi. Bazen dakikaların, hatta saniyelerin hatta dakikaların hayat kurtardığına dikkat çeken Dr. Yöntem, gelişen teknolojiyle insanların artık sağlık hizmetlerine daha hızlı ulaşabildiğini belirtti.
    Olayların yüzde 90'ına ilk 10 dakikada ulaşmanın artık dünyada bir standart haline geldiğini söyleyen Dr. Ali İhsan Yöntem, navigasyonun hastalara ulaşmayı hızlandırdığını belirterek şunları kaydetti: "Ambulanslarımız uydudan rota alarak olaya ulaşıyor. Yaklaşık 7 inçlik ekrana sahip navigasyon cihazına verilen adres bilgilerini giriyoruz. Daha sonra navigasyon cihazı ambulans sürücüsüne talimat vererek en kısa yolu sesli olarak tarif ediyor. Caddeye çıktığımızda 'ilk caddeden sağa, ilk sokaktan sola' gibi talimatlar veriyor. Yanlış adrese gittiğinizde yeni bir rota belirleyerek en kısa yoldan tekrar adrese ulaşılmasını sağlıyor."
    Ambulanslara yerleştirilen veri terminalleri sayesinde hastanın tüm bilgilerinin de komuta merkezine ve hastaneye ulaştırıldığı bilgisini veren Yöntem, "Hasta daha gideceği hastaneye ulaşmadan önce hastaneye bildiriliyor. Hastanelerde bulunan modüller sayesinde doluluk durumları izlenebiliyor." dedi.
#09.11.2009 00:07 0 0 0