Yüksek ısıda pişirilen hamburger, tost veya kızartma, doğal yağların içeriğinde kimyasal değişiklik yaratıyor. Bu da kalp krizine davetiye demek...

Daha çok hazır yiyecek satışı yapılan yerlerde uygulanan yüksek ısıda pişirme tekniği, doğal yağların içeriğinde kimyasal değişiklikler yaratıyor. Kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkaran bu besinler, özellikle 40 yaş üstü için ciddi tehlike.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Cin, ''fast-food'' olarak adlandırılan beslenme alışkanlığının gençler arasında yaygınlaştığı ve kalp krizi geçirme yaşının da giderek düştüğünü vurguladı.
Kalp krizinin 40 yaşın üzerinde yaygın görüldüğü inanışının yaygın olduğunu ifade eden Cin, şöyle devam etti:
''Fakat son yıllarda bize ulaşan vakalar ile Türkiye genelindeki istatistikleri gözden geçirildiğinde kalp krizinin 20'li yaşlara kadar indiğini görüyoruz. Son olarak Konya'da, 17 yaşındaki lise öğrencisi ile bir süre önce Kars'ta yine aynı yaşlardaki bir genç kızımız halkoyunları sırasında kalp krizinden yaşamını yitirdi. Bunlar konunun ne ölçüde önemli olduğunun göstergeleridir.''

BATI MUTFAK KÜLTÜRÜ
Şehirleşme ve stresin, sigara alışkanlığı gibi etkenlerin kalp krizinde önemli faktörler olarak öne çıktığını belirten Cin, şöyle devam etti:
''Son dönemde, batı mutfak kültürünün ithal edilmesi dolayısıyla Türklerde beslenme alışkanlığında da değişiklikler oldu. Özellikle fast-food kültürünün yaygınlaşması gençlerimizi de kalp krizi riski taşıyan gruplar arasına soktu.
Yüksek ısıda pişirilen hamburger, tost veya kızarma ile beslenme alışkanlığına yönelme bunda etkili oldu. Bunlarda yağ ve kolesterol oranı çok yüksek. Bol miktarda katkı maddesi var. Yüksek ısıda pişirme tekniği doğal yağların içeriğinde kimyasal değişiklik yaratıyor. Bu da başta kalp ve damar olmak üzere sağlık sorunlarına, hatta ölümlere yol açıyor.''

MANGALDA PİŞİRİM DAHA SAĞLIKLI
Mangalda pişirimin ''fast-food'' yöntemine göre daha sağlıklı olduğunu kaydeden Cin, yaz aylarının gelmesiyle piknikçilerin sayısının da artığını ifade ederek riskli grupların duyarlı olmasını istedi.
Mangalda da et ürünlerinin yüksek ısıda pişirildiğini ifade eden Cin, ''Ancak, burada yağlar pişirme esnasında akıp gidiyor. Mangalda, yiyeceklerin kömürleşmeye yol açmayacak şekilde pişirilmemesi konusunda dikkatli olunmalıdır'' diye konuştu.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 708
favori
like
share
casper Tarih: 24.12.2005 15:23
paylaşımın için teşekkürler
XMaSteR Tarih: 24.12.2005 14:49
çok sağolun ellerine sağlık
masarac Tarih: 24.12.2005 14:02
bilgiler için teşekkürler
by_ufuk Tarih: 05.11.2005 21:13
bence en güzel beslenme şekli ev yemekleriyle olur
doktoruydu Tarih: 05.11.2005 01:14
teşekkürler paylaşıma
HawK Tarih: 31.10.2005 02:59
Haber için teşekkürler Kurtjara emmi
akilles Tarih: 24.10.2005 20:15
Daha dikkatli olmak lazım.Bu uyarılar boşuna olmamalı.Ama görüyorum ki sadece aynı kişiler ilgileniyor sağlıklarıyla :79:
puslukurt Tarih: 24.10.2005 13:31
Haber için teşekkürler kurtjara..
milkboy Tarih: 24.10.2005 12:07
bakalım daha neler çıkartacaklar :20: