Ödev saatini iyi planlayın çocuğunuz başarılı olsun

Son güncelleme: 09.11.2009 15:10
  • Çocuğunuzun kişisel özelliklerini dikkate alarak birlikte bir çalışma planı hazırlamanın ve okuldan geldikten sonra yatma saatine kadar olan süreyi çocuğun ihtiyaçları doğrultusunda planlamanın başarıyı getireceğini hiç düşündünüz mü?

    Anne-babaların, çocuklarıyla birlikte yaşadığı ödev zamanı, bazı aileler için kabusa dönüşüyor,bu da anne-çocuk, babaçocuk ve anne-baba ilişkisinde gerginliklere sebep oluyor. Çocuğunuzun özelliklerini dikkate alarak birlikte bir çalışma planı hazırlamanın ve okuldan geldikten sonra yatma saatine kadar olan süreyi çocuğun ihtiyaçları doğrultusunda planlamanın eve huzur, çocuğunuza da başarı getirebileceğini düşündünüz mü?

    BİRAZ DİNLENSİN

    Kuralların egemen olduğu okul hayatında, çocuklara sorumluluk almayı öğretmiş olmak gerekir. Bunlardan bir tanesi de çalışma alışkanlığıdır. Unutmayın, çalışma alışkanlığı, çocukların öğrenebileceği bir yaşam becerisidir. Ancak, okuldan gelir gelmez derse oturtulmak yerine çocuğun biraz dinlenmesi sağlanmalıdır. Bu zaman dilimi içinde yapılacakları ve süresini anne-baba, çocuğun yaşına, gelişimine, özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre planlamalıdır. Plan yapıldıktan sonra, zaman zaman aksamaların olması çok normaldir. Çocuğa plana alışması için zaman verilmelidir. Bazen televizyon, arkadaşlar ya da uzun süreli oyunlar çalışma planını sabote edebilir. Bununla beraber çocuğun, oyun ve ders saatinin ne zaman olduğunu bilmesi gerekir. Annebabanın bilmesi gereken ise, ödevin çocuğun sorumluluğu olduğudur. Ödev sorumluluğunu üstlenen annebabaların, hem bu konuda şikâyet ettiklerini hem de sorumluluğu bırakmak için çocuğa güvenmediklerini veya 'daha iyi olsun' çabasıyla müdahaleci olduklarını görüyoruz.

    ODASI UYGUN MU?

    Çocuk, böyle bir ortamda sürekli anne-babanın yanında oturmak istiyor, her aşamada desteğe bağımlı kalıyor. Bütün bunlar ise, çocuğun kendi başına çalışma alışkanlığı geliştirmesini ve ödev sorumluluğu almasını geciktiriyor. Bu durumda sınıf öğretmeni ve rehber öğretmen ile işbirliğine girilerek, annebabanın yavaş yavaş geri çekilmesi hedeflenmelidir. Çocuğun çalışma planını uygulayabilmesi için, varsa kendine ait bir odası veya uygun bir odanın bir köşesi, verimli çalışma hedeflenerek düzenlenmelidir. Çocuğun çalışma alanında, onun dikkatini dağıtacak oyuncak, bilgisayar, televizyon gibi şeyler bulunmamalıdır. Bunların bulunduğu bir ortam, çalışmanın verimini düşürürken, çocuğun motivasyonunu da olumsuz olarak etkileyebilir. Bu nedenle, çalışırken çocuğun görüş alanında ilgisini dağıtacak eşyaların bulunmamasında fayda vardır.


    alıntı
#09.11.2009 15:10 0 0 0