Çocuğunuzu İyi Değerlerle Nasıl Büyütebilirsiniz?

Son güncelleme: 09.11.2009 18:17
  • Dünya şimdiye kadar olduğundan çok fazla karmaşık; fakat bu hızlı gelişen dünyada hala çocuklarınıza dürüstlüğü, nazik ve cesaretli olmayı öğretmenin basit yöntemleri vardır. Bugünün çılgın, hızlı gelişen dünyasında, çocuklara bilmeleri gereken altın kuralları -ki bunlar haberlerden, filmlere ve evin bahçesine kadar her şeyi kapsıyor-öğretmek git gide zorlaşıyor. Pekçoğumuz çocuklarımıza istediğimiz kadar vakit ayıramamaktan dolayı üzüntü duyarız ve çocuklar özellikle çevrelerinden baskı alırlar ve dışarıdan gelen etkilere açık olurlar. Fakat size bazı iyi haberlerimiz var. Çocuklara iyi değerlerimizi öğretmenin yaratıcı yolları vardır ve bu dersleri bir gün içersinde birkaç dakikaya sığdırabiliriz.

    Beraber yemek yemek

    Ne zaman düzenli olarak oturup, ortak birliktelik kurduğunuz, zevkli aktivite ve söyleşiniz var? Komünikasyonun temeli -ki bu bilgiyi paylaşmak ve çocuğunuza bağımsız düşünmeyi öğretmek demektir- saygı, özenli olmak, bağlılık ve sorumluluktur ve güvencesi olan çocuklar kendi kendine güven için gerekli yapılanmada bu günlük rutin işlerden güçlü bir ruhsal duyuya sahip olmasalar da yardım alırlar diyor psikologlar. İnsanlar başkalarına bakmak için gerekli olan şeyleri öğrenmekte zor anlar yaşarlar. Gecelik aile yemekleri düzenleyebilirsiniz, bu rutin sayılabillir. Bazı alileler kahvaltılarını paylaşıyorlar, bazıları da akşamları 15 dakika çerez, meyve gibi hafif şeyler yiyebiliyorlar.

    Yatak zamanını özel bir an yapın

    Bu çok özel ve farklı samimi bir andır: Altın Kurallar: Aileler için çocuklarına öğretebileceği on ahlaki değer'in yazarı Rabbi Wayne Dosick "Çocuğunuzla böyle bir anda tüm günü gözden geçirebilir ve çocuğunuzun kendini güvende hissetmesine yardım edebilirsiniz."diyor. Çocuğunuz sizin ona zaman ayırıp onun problemlerini, başarılarını, korkularını ve karmaşalarını dinlediğinizi gördükçe, çocuğunuz kendini değerli hissedecek ve diğer insanlara ilgi duymayı ve nazik olmayı öğrenecektir.

    Çocuğunuza nasıl verici olması gerektiğini öğretin

    Çocuklarınıza hayırseverlik için iyi bir öğe seçtirin; Eğer bir paketiniz varsa onu çocuğunuzla birlikte yoksullara parasız yemek verilen yerlere beraber götürün. Ya da aile banka kutusu kurmaya başlayın ve her hafta herkes içine para koysun. Ayın sonunda, tüm parayı hayırsever bir kuruma gönderin. Amerika'nın New York eyaletinden 35 yaşındaki Barbara Wagner geçtiğimiz noelde 4 yaşındaki kızına oyuncaklarından üçünü ayırarak ihtiyacı olan çocuklara vermesini istedi ve onları yöresel bir kiliseye hibe ettiler.

    Televizyonu kontrol edin

    Çocuklara değerleri öğretme'nin yazarı Richard Eyre "Televizyon konusunda "Bırakınız yapsınlar bırakınız geçsinler" (laissez faire)ünlü deyimindeki gibi davranamazsınız."diyor. Mümkün olduğunca çocuklarınızla birlikte izleyiniz. Televizyonda gösterilen showları onların perspektifinden onlarla tartışın. Televizyondaki bazı programlar pozitif dersler veriyor. Pekçok araştırma göstermiştir ki bazı gösterilen programlar çocuklara nasıl daha nazik davranılması gerektiğini gösteriyor.

    Bir casus gibi olun

    Çocuklarınızın kendi değerlerini arkadaşlarına karşı nasıl uyguladığını görme yollarını bulun. Paylaşıyor mu, bozuk davranışlar gösteriyor mu vb. Maryland Üniversitesi'nden insan gelişimi Profesörü Dr. Melanie Killen "Pek çok ailenin düşündüğünün aksine, çocuklarınızın arkadaşlık gelişiminde aktif olarak rol oynamalısınız" diyor. Çocuğunuzu arkadaşlarıyla bulunduğu yerdeki bu yuva ya da okul benzeri bir yer olabilir, 10 dakika gözlemlemeniz çocuğunuzun arkadaşlık geliştirme konusunda bilgi sahibi olmanıza yetecektir.

    Çocuğunuzun duygu sezgisini geliştirici pratikler yapın

    Geçerli olan teori çocukların bir başkalarının duygularını anlayabilme kapasitesi ile doğduğunu savunuyor: Dokuz aylık bir bebek başka bir bebeğin ağlamasını duyduğunda feryat etmeye başlar bu çocuğun daha yeni doğduğunda dahi bir duygu sezgisine sahip olduğunu gösteren basit bir örnek teşkil etmektedir. Çocuğunuz büyüdükçe, ona bunu geliştirmesi için pratik yapmasına yardım edebilirsiniz. Bir kağıdın üzerine kalemle iki kolon açın: "Bugün birinin kendini iyi hissetmesini sağlayacak ne yaptım ve kötü hissetmesini sağlayacak ne yaptım ve neden?" sorularını cevaplamasını isteyin. Moral değerlerle çocuk yetiştirmek isimli kitabın yazarı çocuk psikoloğu Dr. Michael Schulman "Bu çalışmanın diğer çocuklarla sorunları olan çocuklar için yararlı olacağını söylüyor.

    Çocuğunuza fatura ödettirin

    Amerika'nın California eyaletinin Sacramento şehrinde yaşayan Margaret Lyons oğluna doların değerini öğretmeye kara vermiş ve çekini paraya dönüştürdükten sonra oğluyla bir hesap ödeme turuna çıkmış. "Kirayı, telefon faturasını ve su faturasını beraber ödedik" diyor ve ekliyor: "Paranın nasıl hızlı gittiğini görünce şok oldu. Şimdi çocuğum bana alışverişte gerçek bir heyecanla yardım ediyor." diyor. Eğer bu ders size göre biraz ağır geldiyse siz daha ortada birşey deneyebilirsiniz. Yalnız çocuğunuz en az 8 yaşında olmalıdır. Süpermarkette, çocuğunuza parayı verin ve akşam yemeği için gerekli şeylerin alınması için onu yönlendirin, böylece çocuklar paranın ne işe yaradığını ve nerelere kadar uzandığını öğrenmelidirler.

    Uygun tek çeşit aktiviteler

    Çocuğunuzu sadece ve sadece bir tane olmak üzere ders programı dışında kalan bir aktiviteye yönelmesi için teşvik edin. Eğer haftaları bale, futbol ve jimnastik karışımı ile geçiyorsa muhtemelen hepsini iyi bir şekilde yapamayacaktır. Eğer aktivitelerini sınırlandırırsanız çocuğunuz eğildiği konu üzerinde sorumluluk ve bir gruba bağlılık hissedecektir.

    Çocuğunuzu başka bir açıdan düşünmeye davet edin

    Yine Amerika'nın New York eyaletinin Brooklyn şehrinde yaşayan Suzanne Wolbers 6 yaşındaki oğlunun bir arkadaşını onu doğum günü partisine davet etmeyerek ve alay ederek onu ağlattığını öğreniyor. Anne oğluna eğer böyle bir davranışın kendisine yapıldığında ne hissedeceğini soruyor. Wolbers "oğlum arkadaşının kendisini ne kadar kötü hissettiğinin farkına vardı ve onu doğum günü partisine davet etti."diyor.

    Radyoyu kapatın

    Çocuğunuzla konuşmak için arabadaki zamanınızı kullanın ve radyo dinlemeyin. Yine Amerika'nın Vermont eyaletinden Valerie Stuart 5 yaşındaki çocuğuyla alışverişe giderken yolda ekonomi ve tüketim hakkında konuşuyor ve diyor ki: "Ona her gördüğü şeyi alamayacağını söylüyorum ve toplumumuzda ne kadar çok alacak şeyin olduğunu tartışıyoruz diyor. Ayrıca kilise dönüşünde de noel süresinde verilen nutukla ilgili olarak söyleşiyor ve daha az paraları olan insanlar hakkında sohbet ediyoruz." diyor. Arabada geçirilen bu kısa fakat anlamlı konuşmalar çocuğunuzun daha da bilinçlenmesini sağlayacaktır.

    Okul müfredatını gözden geçirin

    Evet çocuğunuz yol gösterici dersleri alıyor, fakat etiklerle ilgili olarak öğreniyor mu?Öğretmenler fikirleri ezberlenen hafızaya vurgulama yapıyorlar mı? Ayrıca çocuğunuzun eğlenip eğlenmediğinden de emin olun.Çünkü çocuklar kendilerini rahat hissetttikçe daha fazla şey öğreneceklerdir. Ev yolunda giderken derslerle ilgili olarak konuşun.

    Büyük şeyleri küçükten ayırın

    3 yaşındaki oğlunuz toplum içinde makarnayı kaba bir biçimde yerken bu utanç verici birşey olabilir.Fakat bu sadece aslında sosyal bir ihlaldir. Ahlaki hatalardan daha az önemlidir."Bayağı ve huysuz olmak yemek yerken çatal kullanmamaktan daha ciddi bir konudur ve verdiğiniz disiplin bu farkı gösterebiliyor olmalıdır." diyor Tenessee Üniversitesi'nden Çocuk ve Aile çalışmaları profesörü Dr. Jay Allen.

    Öğretmek istediğiniz şeyleri çocuğunuzun yaşına göre ayarlayın
    Okul öncesi çocuklar çok sık yalan söyleyebilirler. Fakat çünkü onlar psikologların büyüsel düşünce diye adlandırdıkları şeyle ilgilidirler, aslında onlar yalana inanırlar. Kibarca onlara söylediklerinin doğru olmadığını bildiğini ve dürüstlüğün iyi bir şey olduğunu belirtin. 6 ve 7 yaşlarındaki çocuklar yalan söylediklerinin farkındalar ve bu konuda kendilerini kötü hissederler. Bu nedenle onlara birtakım şeyleri kolaylaştırmak için doğrunun onur verici olduğunu söyleyin. Çocuğunuz doğru bir davranışta bulunduğunda onu bu davranışı için övün. Rabbi Dosick "Doğru ve yanlış yolları kendi yaptıklarınızı itiraf ederek öğretin diyor.

    Çocuğunuza karşı dürüst olun

    Kesinlikle sizi rahatsız eden bir telepazarlamacıya yemekte olmadığınız halde yemeğinizin ortasında olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Fakat bu çocuklarınıza öğrettiğiniz dürüstlüğün önemsiz bir konu gibi olmasına neden olmayacak mıdır? Özellikle çocuklarınızın yanında yalan söylememeye ve dürüst olmaya çalışın. Çünkü onlar sizi örnek alacaklardır.

    Kitaplara güvenin

    Tolerans göstermeyi öğretmenin bir yolu da belli konularda odaklanan kitaplar sayesinde olur. Çocuğunuz genç yaşta iken başlayın, çocuklar okula başlamadan önce onlara birtakım fikirleri aşılayın. Amerika'nın New York eyaletinde yaşayan bir anne olan Sharon Groth oğluna okul öncesi homseksuellikle ilgili olarak bir kitap okuduğunu söylüyor. Şimdi, oğlu ne zaman gaylerle alay eden arkadaşlarını duysa, o kitaptan öğrendiği dersi tekrarlıyor ve onlar sadece bir insan diyebiliyor.

    Çocuğunuzun konuşmaları hakkında konuşun

    Amerika'da bir anne oğlunun sınıfındaki şişman arkadaşları ile eğlenmeye başladığında bir bilim adamına başvuruyor ve oğluna bazı insanların DNA 'sının onlara daha kolay kilo aldıracak nitelikte olduğunu anlatıyor ve çocuğunun bu tür alaylarına ve saldırılarına son verdiğini söylüyor.

    Kendi mücadelelerinizi çocuklarınızla paylaşın

    Cesaret insanın yaşamı süresince sahip olabileceği en zor değerdir, böylece çocuklarınız sizin hayattaki mücadelelerinizi duyarak faydalı birşeyler öğrenebilirler. Dr Schulamn'ın kızı arkadaşlarına onların davranışları hakkında ne düşündüğünü açıklamakta zorluk geçirdiğinde o da kendi yaşamış olduğu bir tecrübesini kızına anlatır. Hikayesi şöyledir: "sınıf arkadaşım sınıf başkanlığına aday olduğunda ona oy vereceğime söz verdim, gizlice bu işi daha iyi yapabileceğine inandığım rakibine oy vermeyi planladığım halde. Arkadaşım bir oyla kaybetti ve o oy benimkiydi fakat bana inandığını biliyordum."diyor. Dr. Schulman ve kızına inandığı herşeyi her zaman söyleyeceğine yemin ettiğini söylüyor. Bu tecrübe kızına çok yardımcı olmuş.

    Zamanı yakalayın

    Günlük yaşamınızda çocuğunuzu eğitmek konusunda önünüze çıkan fırsatları iyi değerlendirin. Yine Amerika'dan bir örnek: Valeria ve oğlu cadde köşesinde sık sık karşılaştıkları evsiz insanlara rastlıyor ve Valeria oğlunun cüzdanı açıp parayı onlara kendisinin vermesini sağlıyor. Eğer çocuğunuz çok cömert olma eğilimi gösteriyorsa, zaman ne kadar uygunsuz da olsa kabul edin. Çocuğunuz salata yapmak konusunda size yardım etmek istiyorsa hatta kaseden çok marulları yere dökse bile bunu onun yapmasına izin verin. Birtakım değerleri öğretmek için çok zaman harcamak gerekmiyor fakat çok sabır gerekiyor.


    alıntı
#09.11.2009 18:17 0 0 0