Saadet İkesus Altan

Son güncelleme: 09.11.2009 22:06
  • 3 Mart 1916'da doğdu.
    Ankara Kız Lisesi Fen Bölümünden sonra girdiği Fen Fakültesini bırakan Altan, Müzik-i Muallim Okulu'nda Nurullah Şevket Taşkıran, Salih Canar, Nüzhet Şenbay, Raşit Rıza, Behzat Lav ile çalıştı. Ankara Konservatuarı'nı kazandıktan sonra burslu olarak gittiği Almanya Berlin Müzik Akademisi'ni üç yılda bitiren Altan, Wagner'in Liedler'inden oluşan ilk konserini, Berlin Radyosu'nda verdi.
    Altan, Maria Schultz ile çalıştığı Duisburg Operası'nda Rigoletto'da Haensel ve Grethel, Windsor'un Şen Kadınları, Don Carlos, Cosi Fan Tutte ve Carmen operalarında rol aldı.
    Türk Operası ve Tiyatrosunun kurucusu Carl Ebert'in çağrısı üzerine 1941 yılında Türkiye'ye dönen Altan, Ankara Devlet Konservatuvarında şan hocalığı yaptı. Bir süre sonra şan hocalığının yanı sıra sahne çalışmaları, opera çevirileri ve opera rejilerini de birlikte sürdüren Altan'ın, İtalyanca, Almanca ve İngilizce'den çevirdiği yaklaşık 50 opera arasında ''La Traviata'', ''Maça Kızı'', ''Don Carlos'', ''Haensel ve Grethel'', ''Salome'', ''Maskeli Balo'', ''Eugene Onegin'', ''Alayın Kızı'' operaları ve Brahms, Schubert, Çaykovski, Mussorgski ve sayısız lietleri bulunuyor.
#09.11.2009 22:06 0 0 0