Tam adı Thomas Sean Connery olan Hollywood'un ünlü aktörü Sean Connery, 25 Ağustos 1930'da İskoçya'nın Edinburg kentinde, iki çocuklu bir işçi ailesinin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. Küçük yaşta okulu bırakan sanatçı, gençlik yıllarında para kazanmak için çeşitli işlerde çalıştı.

16 yaşında kraliyet donanmasına yazılan ünlü aktör, donanmadaki birçok genç asker gibi vücuduna dövme yaptırmaya karar verdi ve diğerlerinden farklı bir seçim yaparak vücuduna hayatında en çok bağlı olduğu iki kavram olan memleketi İskoçya ve ailesi ile ilgili olarak "İskoçya, sonuna kadar" ve "Anne ve Baba" yazdırdı. Üç yıl donanmaya hizmet eden Connery, ülser rahatsızlığı nedeniyle askerlik yaşamına nokta koymak zorunda kaldı.
Edinburgh�a dönen ünlü aktör, bir dönem tabut boyayarak ve cankurtaranlık yaparak para kazandı. Arta kalan zamanlarında spor salonuna giderek vücut çalışan Connery, 1950 yılında girdiği "Bay Kainat" yarışmasında üçüncü oldu. Bu yarışmada derece almasının ardından sinema dünyasına hızlı bir giriş yapan başarılı aktör, ilk olarak 1955 yapımlı "Let's Make Up" filminde rol aldı. Daha sonra Ian Fleming�in yönettiği "Dr. No" (1962), "Goldfinger" (1964), "From Russia, With Love / Rusya'dan Sevgilerle" (1964), "Thunderball" (1965), "You Only Live Twice / İnsan İke Kere Yaşar" (1967) ve "Diamonds are Forever / Ölümsüz Elmaslar" (1971) filmlerindeki "007 James Bond" karakteriyle adını tüm dünyaya duyurdu.
Ünlü aktör bu serinin ardından 1974 yılında Agatha Christie�nin eseri olan "Murder on the Orient Express"de rol aldı. Rudyard Kipling�in kitabından beyaz perdeye uyarlanan "The Man Who Would Be King" (1974), ortaçağda geçen bir aşk hikayesini anlatan "Robin and Marian" (1976) ve Peter Hyams�ın yönettiği bilimkurgu "Outland" (1981), "Time Bandits" (1981) sanatçının bu dönemden rol aldığı diğer önemli filmler arasındadır.
Connery, hayranlarının karşısına 1983 yılında çekilen Bond filmi "Never Say Never Again / Asla Asla Deme" ile tekrar çıktı. Ardından 1986 yılında "Highlander / İskoçyalı" ve ünlü yazar Umberto Eco'nun romanından uyarlanan ve aktörün muhteşem bir oyunculuk sergilediği bir başyapıt seçilebilecek "The Name Of The Rose / Gülün Adı" filminde rol aldı. Ardından 1987'de "The Untouchables / Dokunulmazlar" ve "Indiana Jones and the Last / Indiana Jones: Son Macera" filmleriyle geçti kamera karşısına. İki yıl sonra da, 1989'da, dünyaca ünlü "People" dergisi tarafından "Hayatta olan en seksi erkek" seçildi.
Connery, 90�lı yıllarda Rus bir denizaltı komutanını canlandırdığı "The Hunt For Red October / Kızıl Ekim" (1990), "Rising Sun" (1993), "Dragonheart" (1996) ve gişede yüksek bir başarı elde eden "Just Cause" (1995) ve "The Rock / Kaya" (1996), "The Avengers / Tatlı Sert" (1998) filmleriyle de adından söz ettirmeyi başardı. Connery 1999�da, Hollywood�un güzel yıldızlarından olan Catherine Zeta-Jones ile başrol paylaştığı "Entrapment / Kurda Tuzak" filminin aynı zamanda yapımcılığını da üstlendi.
Sean Connery, 2000 yılında eleştirmenlerden tam not alan "Finding Forrester" filminden sonra, 2003 yılında vizyona giren ve konusunu kötülüğün başını çeken bir çılgını durdurmaktan alan "The League of Extraordinary Gentlemen / Muhteşem Kahramanlar" filminde "Allan Quatermain" rolüyle sinemaseverlerin oldukça beğenisini kazandı.

Filmografi

Let's Make Up 1955
Time Lock 1957
No Road Back 1957
Action of the Tiger 1957
Hell Drivers 1957
Another Time, Another Place 1958
Tarzan's Greatest Adventure 1959
Darby O'Gill and the Little People 1959
Operation Snafu 1961
The Frightened City 1961
The Longest Day 1962
Dr. No 1962
From Russia With Love 1963
Goldfinger 1964
Woman of Straw 1964
Marnie 1964
The Hill 1965
Thunderball 1965
Un Monde Nouveau 1966
A Fine Madness 1966
You Only Live Twice 1967
Shalako 1968
The Molly Maguires 1970
Krasnaya Palatka 1971
The Anderson tapes 1971
Diamonds Are Forever 1971
Espana Campo de Golf 1972
Zardoz 1973
The Offence 1973
Murder on the Orient Express 1974
The Man Who Would Be King 1975
The Dream Factory 1975
The Terrorists 1975
The Wind and the Lion 1975
Robin and Marian 1976
The Next Man 1976
A Bridge Too Far 1977
Cuba 1979
The First Great Train Robbery 1979
Meteor 1979
Time Bandits 1981
Outland 1981
Wrong Is Right 1982
Sword of the Valiant 1982
Gole! 1982
Five Days One Summer 1982
Never Say Never Again 1983
Highlander 1986
Der Name der Rose 1986
The Untouchables 1987
Memories of Me 1988
The Presidio 1988
Indiana Jones and the Last Crusade 1989
Family Business 1989
The Russia House 1990
The Hunt For Red October 1990
Robin Hood: Prince of Thieves 1991
Highlander II: The Quickening 1991
Medicine Man 1992
Rising Sun 1993
A Good Man in Africa 1994
Just Cause 1995
First Knight 1995
The Rock 1996
Dragonheart 1996
Playing By Heart 1998
The Avengers 1998
Entrapment 1999
Finding Forrester (2000)
Silhouettes: The James Bond Titles (2000)
Ken Adam: Designing Bond (2000)
The League of Extraordinary Gentlemen 2003)

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 462
favori
like
share