Samiha Ayverdi

Son güncelleme: 10.11.2009 10:32
  • Konu Başlığı Kimdir - Konu Başlığı Biyografisi - Konu Başlığı Hakkında


    Samiha Ayverdi Biyografisi,Samiha Ayverdi Hayatı

    Samiha Ayverdi, (1905, İstanbul - 1993, İstanbul) sufi eğilimli türk kadın yazar. Roman ve inceleme türünde yapıtlar verdi. Rıfailik tarikatının kurucusu Kenan Rıfai'nin en önemli öğrenci mürididir. Tarikatı hümanist bir yaklaşıma taşıması ile tanınır.

    Hayatı
    25 Kasım 1905′te İstanbul'da doğdu. Piyade Kaymakamı (Yarbay) İsmail Hakkı Bey ile Fatma Meliha Hanım'ın kızıdır. Mimar ve tarihçi yazar Ekrem Hakkı Ayverdi'nin kız kardeşidir. Samiha Ayverdi, Süleymaniye Kız Numune Mektebi'nde eğitim gördü; daha sonra özel derslerle eğitimini sürdürdü. Çok iyi derecede Fransız öğrenerek tarih, tasavvuf, felsefe alanlarında kendini yetiştirdi.

    Ayverdi, Kubbealtı Cemiyeti (1970) ve Vakfı'nın (1978) kurucu üyesidir. Ayrıca, İstanbul Fetih Cemiyeti, İstanbul ve Yahya Kemal Enstitülerinde faal üyeliklerde bulunmuş, 1966′da Türk Ev Kadınları Derneği'nin kuruluşuna ön ayak olmuş, 1970′de ağabeyi ile birlikte Kubbealtı Cemiyeti'nin kurulmasını sağlamıştır.

    22 Mart 1993 tarihinde ölen Samiha Ayverdi'nin mezarı, İstanbul Zeytinburnu'ndaki Merkez Efendi Camii'nin bahçesindedir.

    Eserleri
    Samiha Ayverdi, 1938′de ilk romanı Aşk Budur'u yayınladı. 1946′dan itibaren daha çok fikir ve tarih eserlerine ağırlık verdi.

    Yapıtlarında, tarihi yoğun biçimde kullanmıştır. İnceleme yazıları ve romanları İstanbul üzerinedir. Tasavvuf düşüncesi ve tarih özellikle romanlarında canlanmış, Kenan Rıfai'yi eserleri yoluyla okuyuculara tanıtmaya çalışmıştır.

    "Batmayan Gün" ve "İnsan ve Şeytan" adlı romanları geçmişi arayışının ürünleridir. Geçmişe duyduğu özlemi en iyi yansıtan romanı "İbrahim Efendi Konağı"'dır.

    Kubbealtı Neşriyat tarafından Samiha Ayverdi Külliyatı adıyla çıkan kitapların sayısı 36 adettir.

    Ödülleri
    1978'de Türkiye Millî Kültür Vakfı Armağanı; 1984'te Millî Kültür Vakfı tarafından verilen Türk Millî Kültürüne Hizmet Şeref Armağanı; 1985'de Yeryüzünde Birkaç Adım isimli eseri nedeniyle Boğaziçi Yayınları tarafından Boğaziçi Başarı Ödülü almıştır . 26 Nisan 1986'da, Türk Edebiyat Vakfı tarafından kendisine "Millî Sanata Hizmetleri"nden ötürü bir plaket sunulmuştur. 1988 yılında yayınlanan "Hey Gidi Günler Hey" isimli eseri nedeniyle, Türkiye Yazarlar Birliği'nce kendisine Yılın Dil Ödülü verilmiştir. 1990′da Başbakanlık aile araştırma kurumu kendisine bir şükran plaketi sunmuştur. 1992 yılında Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği'nce (İLESAM) verilen Üstün Hizmet Ödülü'nü almıştır..
#10.11.2009 10:32 0 0 0