Nejdet Sançar

Son güncelleme: 10.11.2009 11:03
  • Konu Başlığı Kimdir - Konu Başlığı Biyografisi - Konu Başlığı Hakkında

    Nejdet Sançar Biyografisi,Nejdet Sançar Hayatı

    Nejdet Sançar (Çiftçioğlu), ünlü Türkçü ve Turancı Hüseyin Nihal Atsız 'ın küçük kardeşi, eğitimci ve yazardır. Hüseyin Nihâl Atsız ile soyadının ayrı olmasının sebebi ise, soyadı kanununun yürürlüğe girdiği tarihte birbirleri ile irtibatlarının olmayışıdır.

    Balıkesir Lisesi'nde görevine devam ederken Türkçülük - Turancılık adı altında Mayıs 1944′ de başlayan ve Hüseyin Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, , Ankara Konservatuarı Direktörü Orhan Şaik Gökyay, Hikmet Tanyu, Osman Yüksel Serdengeçti, Türk Tarihi Profesörü Zeki Velidi Togan, Reha Oğuz Türkkan gibi Türkçülerin de bulunduğu davada tutklanmış ve Sıkıyönetim Mahkemesi'nde yapılan duruşmalar neticesinde 14 ay'a mahkûm olmuştur. Bu arada Askeri Yargıtay, Türkçüler hakkındaki kararı esastan bozmuş, yani Nejdet Sançar o zamanlar "Tabutluk" tabir edilen hücrede 14 ay boşuna yatmıştı.

    Nejdet Sançar, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunudur.

    Askerlikten sonra Sivas Öğretmen okuluna edebiyat öğretmeni olarak tâyin edilmiş fakat zamanın Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel 'i karşılama törenine katılmadığı gerekçesi ile bu görevden alınmış ve Balıkesir Lisesi'ne atanmıştır.

    Nejdet Sançar, 1960 yılında 16 yaşındaki oğlu Afşin'i kaybetmesi üzerine felç geçirmiş, Afşin için 1962 yılında Yeni İstanbul gazetesinde "Türk Gençliği Nasıl Olmalıdır?" konulu ödüllü bir yarışma düzenlemiş, bu yarışma daha sonra ki yıllarda da devam etmiştir. Afşın'ın ölümü üzerine amcası Hüseyin Nihal Atsız, Afşın'a Ağıt başlıklı duygusal bir şiir yazmıştır.

    Nejdet Sançar'ın öldüğü gün daktilosunda, daha geniş basımını için hazırlamakta olduğu "Tarihte Türk-İtalyan Savaşları" isimli eserinin ikinci basımı için hazırladığı bir sayfa takılı bulunmaktaydı.

    1 - Tarihte Türk - İtalyan Savaşları
    2 - Irkımızın Kahramanları
    3 - Türklük Sevgisi
    4 - Afşın'a Mektuplar
    5 - Gizli Komünist Belgeleri
    6 - Kızıl Cennet Masalı
    7 - Türkçülük Üzerine Makaleler
#10.11.2009 11:03 0 0 0