Domatesi pişirerek tüketin

Son güncelleme: 10.11.2009 13:40
  • Dr. Gaynor son zamanlarda kanserden korunmanın yolu olarak koyu renkli özellikle de kırmızı sebze ve meyveleri tüketmemiz gerektiği söyleniyor? Siz ne diyorsunuz?

    Karoten ailesinden söz ediyorsunuz. Karotenler yağda çözülen pigmentlerdir. Kimyasal akrabalarının adı A vitaminidir. 600 kadar karoten içeren bitkinin içinden 50 kadarının böbreklerimizde A vitamine çevrilebilme özelliği olduğunu biliyoruz. A vitamini bağışıklık sistemimiz için en önemli vitamindir enfeksiyonlarla savaşır hücre yapısının bütünlüğünde önemli rol oynar.

    Fakat fazla alınan A vitamini toksıktir. LİK kırmızı bir pigmenttir ve domates havuç kayısı kırmızı biber greyfut ve karpuzda bolca bulunur. Beyler prostatınız domatese bayılır.Yapılan araştırmalar göstermiştir ki artan likopen tüketimi eşittir düşük prostat kanseri riski.

    Eğer her hafta 10 porsiyon dometesli gıda alırsanız prostat kanseri riskinizi % 45 azaltırsınız. Beslenme uzmanlari genellikle sebze ve meyveleri çiğ tüketmemizi tavsiye ederler ama bu likopen için tam tersidir. Pişmişi çok daha etkilidir çünkü sindirim sistemimizin çiğ domatesten alabildiği likopen miktarı çok düşüktür.

    Protein ve liflerin içinde kilitli duran karoten pigmentleri ancak pişirilince serbest kalır. LUTEİN ve ZEAXANTHİN bu iki karoten çeşidi daha çok kara lahana yeşil lahana ıspanak mısır ve sarı renkli sebzelerde bulunur ve meme kanseri riskini düşürür.


    alıntı
#10.11.2009 13:40 0 0 0