Gisela May - Gisela May Kimdir - Gisela May Resimleri - Gisela May Hakkında

Gisela May (d. 31 Mayıs 1924, Wetzlar, Almanya), Alman, oyuncu ve müzisyen.

Almanya'nın Wetzlar kentinde doğan Gisela May, Alman edebiyatçı Ferdinand May ve oyuncu Kate May'in kızıdır. 1942 ve 1944 yılları arasında Leipzig Oyuncu Okulu'nda (Leipziger Schauspielschule) tiyatro eğitimi aldı. 1945 yılında Dresden, Görlitz ve Leipzig şehirlerinde küçük tiyatrolarda sahne almaya başladı. 1951 yılında Berlin'de Alman Berlin Tiyatrosu'nda (Deutsches Theater Berlin) büyük rol üstlendi. 1962 yılında Berliner Ensemble isimli, ünlülerin sahne aldığı tiyatroya girdi. Orada 30 yıl boyunca oynadı. [1]

Müzik kariyeri
1953 yılında ünlü Alman komponist Hanns Eisler ile tanıştı. Eisler onun ipek gibi sesine hayran kalmıştı. Ona teklifte bulundu. Müzik kariyeri de öyle başladı. Şarkı söylemeye onunla birlikte başladı, sonra 1965 ile 2004 yılları arasında 24'ün üzerinde albüm yaptı.

Sinema kariyeri
1951 ile 1994 yılları arasında 30'un üzerinde sinema ve televizyon filminde rol aldı.

Filmografi

1951 Das Beil von Wandsbek
1955 Hotelboy Ed Martin
1956 Treffpunkt Aimée
1957 Die Schönste
1958 Tilman Riemenschneider
1959 Eine alte Liebe
1960 Schritt für Schritt
1962 Tempel des Satans
1963 Carl von Ossietzky
1975 Frau Jenny Treibel
1977 Die Verführbaren
1978 Fleur Lafontaine
1983 Zwei Ärztinnen
1991 Die Hallo-Sisters
1993-2007 Adelheid und ihre Mörder (Televizyon dizisi)

Albümleri

1965 Erich Weinert: Den Gedanken Licht, den Herzen Feuer, den Fäusten Kraft. (Mit Gisela May u.a.)
1966 Gisela May singt Brecht, Eisler
1966 Gisela May: Brecht/Weill
1967 Kämpfendes Vietnam
1968 Gisela May singt Erich Kästner
1968 Günther Cwojdrak, Felix Dahn: Gisela May
1969 Gisela May u. Wolf Kaiser: Irgendwer hat einmal gesagt
1969 Die spezielle Note: Neue Chansons
1972 Brecht-Songs mit Gisela May
1972 Gisela May singt Tucholsky
1972 Gert Natschinski: Mein Freund Bunbury. Musical: Oscar Wilde
1972 Hallo Dolly!
1974 Hoppla wir leben
1975 Hanns Eisler. Lieder
1976 Gisela May singt Brecht/Dessau
1976 Die Mädchen von La Rochelle. Chansons aus dem alten Frankreich. Gisela May.
1979 Gisela May: Chansons bleiben Chansons (Jacques Brel)
1988 Mikis Theodorakis: Lieder - Gisela May, Thanassis Moraitis
2002 MarLeni
2004 Bernd Alois Zimmermann "Die fromme Helene" - Gisela May, Sprecherin

Ödülleri

1959 Kunstpreis der DDR
1963 und 1973 Nationalpreis der DDR
1968 Grand prix du disque international, Paris
1969 Großer Preis der italienischen Schallplattenkritik, Mailand
1973 Obie - Preis der Theaterkritiker der USA
1980 Vaterländischer Verdienstorden der DDR
1991 Filmband in Gold (gemeinsam mit Ilse Werner ve Harald Juhnke)
2000 Verdienstorden des Landes Berlin
2004 Bundesverdienstkreuz [3]

Otobiyografi

1976 Gisela May: Mit meinen Augen. Begegnungen und Impressionen. Berlin.
2002 Gisela May: Es wechseln die Zeiten. Erinnerungen. Leipzig.

Alman Edebiyatında Gisela May

1997 Gabriele Baumgartner: Biographisches Handbuch der DDR 1945-1990.(DDR Almanlarnın biyografileri)
2001 Günter Gaus: Gisela May Berlin
2000 Rosemarie Killius: Sei still, Kind! Adolf spricht. Gespräche mit Zeitzeuginnen
1973 Dieter Kranz: Gisela May. Schauspielerin und Diseuse. Der Weg zur Charakterdarstellerin. Berlin.
1989 Joachim Reichow, Michael Hanisch: Filmschauspieler A-Z. Berlin.
1983 Renate Seydel: Gelebt für alle Zeiten. Schauspieler über sich und andere. Berlin. [4]

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 330
favori
like
share