İki elini de kullananlarda şizofreni riski fazla

Son güncelleme: 10.11.2009 17:12
  • Erzurum'da yapılan bilimsel bir çalışmada el ve göz tercihinin şizofreni hastalığı üzerine etkileri ortaya çıkarıldı.

    Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şenol Dane başkanlığında Psikiyatri Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinin de aralarında bulunduğu 7 öğretim üyesinin 88 şizofren hastası ve 118 sağlıklı insan üzerinde yaptıkları bilimsel çalışmada dünyada ilk defa el ve göz tercihinin şizofren hastalığı üzerine etkileri belirlendi.

    Uluslararası bir bilimsel dergide de bir süre önce yayımlanan çalışmayı anlatan Prof. Dr. Dane şizofren hastalığının ambidexter olarak adlandırılan iki elini de birden kullanabilen kişilerde daha fazla görüldüğünü söyledi.

    Sadece sağ veya sol elini kullananların şizofren hastalığına yakalanma riskini her iki elini de kullanabilenlere oranla daha az olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Dane şu bilgileri verdi: ''Yaptığımız araştırmada her iki elini de kullanma özelliğine sahip kişilerde şizofreni hastalığı daha fazla görüldüğünü belirledik. Çalışmada ayrıca göz tercihinin de şizofren hastalığı üzerine etkilerini ortaya çıkardık. Yaptığımız çalışmada el ve göz kullanımı tercihleri arasında farklılık varsa yani
    sağ elini kullanan sol gözünü daha aktif olarak kullanıyorsa bu kişilerde şizofreni riski daha fazla olduğu belirledik. Ayrıca şizofreni hastalarında sol göz kullanım tercihi daha fazla.''

    Prof. Dr. Şenol Dane bu araştırmanın dünyada bu alanda yapılmış ilk çalışma olduğunu ve şizofreni hastalığının tanı ve tedavisinde yeni ufuklar açabileceğini ifade etti.



    alıntı
#10.11.2009 17:12 0 0 0