Vişne suyu ile ateşli hastalıktan korunun

Son güncelleme: 10.11.2009 17:38
  • Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) tarafından yapılan açıklamaya göre vişne suyunun ağrı kesici ateş düşürücü ve uyku sağlayıcı özelliği bulunduğu belirtildi.

    Kış mevsiminin yaklaştığı bu günlerde soğuk algınlığından kaynaklanan hastalıklar da ortaya çıkıyor. Bu hastalıklardan korunmak adına özellikle beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. Meyve suyunu sağlık açısından önemli kılan özelliklerinin başında antioksidan kapasite geliyor. Vişne suyunun bu anlamda tam bir antioksidan deposu olduğu yapılan araştırmalara dayanarak söylenebilir. Metabolizmanın günlük gereksinimlerini karşılamak hastalıklarla mücadelede elbette çok önemli. Günde bir bardak vişne suyu tüketimi ile vücudunuzun günlük antioksidan ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

    Vişne aynı zamanda polifenol antosiyanin kamferol kuarsetin gibi antioksidanlarca zengin olması nedeniyle fonksiyonel gıda olarak da tanımlanabiliyor. Şehirde yaşayan nüfusun ve sanayileşmenin hızla arttığı günümüzde vişnenin en uygun tüketim şekli vişne suyu olarak nitelendirilmektedir. Vişnenin şeker oranının düşük olması tüketim sırasında alınan kalori ile de eşdeğerdir. A vitamini bakımından en zengin meyve türlerinden biri olan vişne ile ilgili Michigan State Üniversitesi bilim insanları tarafından yapılan araştırma vişne suyunun diğer şaşırtıcı özelliklerini ortaya koyuyor. Bu araştırmaya göre vişnenin içeriğinde bulunan antosiyonellerin ateşlenmeyi tetikleyen COX 1 ve COX 2 enzimlerinin aktivitesini azaltan etkisi bulunuyor. Ön araştırmalar vişnedeki antosiyonellerin kolon kanseri riskini de önemli ölçüde azalttığını gösteriyor.

    Vişne suyu beyinde üretilen güçlü bir antioksidan olan ve iyi bir uyku sağlayan melatonin bakımından da etkili. Dolayısıyla derin uyku ile sağlanan büyüme ve hücre yenilenmesine ciddi katkı sağlamakta. Texas Üniversitesi Nöroendokrinoloji Bölümü'nden yapılan açıklamaya göre vişnede önemli ölçüde melatonin bulunduğu belirtilmekte.

    Meyve Suyu Endüstrisi Derneği vişne suyu ile ilgili faydaları sıralamaya devam ederken fibromiyalji hastalığına da dikkat çekiyor. Yumuşak doku romatizması olarak bilinen fibromiyalji hastalığından şikayetçi olan kişiler sağlıklı bir perhizle desteklenen vişne suyu tüketiminin bu hastalığın septomlarını hafiflettiğini bildiriyor. Aynı zamanda vişne suyu kandaki ürik asit seviyesini düşürerek gut hastalığını iyileştirici bir etkiye de sahip.

    Ateşli hastalıklara karşı güçlü bir silah olan vişne suyunda A vitamini ve potasyum bileşikleri bulunduğundan kanı temizlemeye de yardımcı oluyor. Vücutta biriken fazla suyun dışarı atılmasını mide ve karaciğerin düzenli olarak çalışmasını sağlıyor. Ayrıca idrar söktürücü özelliği de bulunuyor.


    alıntı
#10.11.2009 17:38 0 0 0