pekmezin faydaları - pekmez neye iyi gelirDr. Murat Akbaş pekmezin özellikle sonbahar ve kış aylarında tüketilmesi gereken çok değerli bir besin olduğuna dikkat çekerek "Pekmez büyüme çağındaki çocuklar işçiler sporcular gebe ve emzikli anneler için eşsiz bir gıda maddesidir" dedi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş yaptığı açıklamada geleneksel Türk tatlılarından olan pekmezin en çok üzümden üretildiğini bunun yanı sıra Anadolu'nun bir çok yöresinde dut incir erik şekerpancarı karpuz keçiboynuzu ve hurma gibi şeker içeriği yüksek meyvelerden de pekmez yapılabildiğini ifade etti.

Pekmezin çok değerli bir besin maddesi olmasına karşın istenen düzeyde tüketilmediğinden yakınan Dr. Akbaş şunları söyledi:
"Pekmez içerdiği besin maddeleri bakımından çok önemli bir besin kaynağıdır. İnsan sağlığına birçok yararı olan pekmez özellikle soğuk havalarda çok iyi bir enerji kaynağıdır. Pekmezde bulunan glikoz ve früktoz birer monosakkarit olduğundan sindirim sisteminde hemen emilmekte ve hemen metabolize edilerek enerjiye dönüşmektedir. Bundan dolayı acil enerji ihtiyacı olanlar için gerekli ve doğal bir gıda maddesidir."

Dr. Murat Akbaş bebeklerin beslenmelerindeki en önemli gıda maddelerinden iki tanesinin protein ve karbonhidrat olduğuna dikkat çekerek "Pekmez içermiş olduğu şekerin tamamı monosakkarit olduğundan bebek ve çocukların beslenmesinde çok önemli bir besin kaynağıdır. Bebeklik dönemi beyin gelişmesinin en önemli dönemi olup bu dönemde beynin enerji ihtiyacı çok fazladır. Beyin enerji kaynağı olarak glikozdan başka şeker kullanmadığı için de bebeğe yeterli glikoz verilmediği zaman beynin gelişmesinde
duraklama ve yetersizlik olacaktır" diye konuştu.

Akbaş 2 kaşık pekmezin 2 mg demir 80 mg kalsiyum ve 58 kilo kalori enerji içerdiğini de belirterek "Pekmez büyüme çağındaki çocuklar işçiler sporcular gebe ve emzikli anneler için eşsiz bir gıda maddesidir. Sağlık açısından pek çok yararı olan pekmez özellikle soğuk havalarda tüketilmelidir. 200 gram pekmez kalori açısından 1150 gram süte 300 gram ekmeğe veya 350 gram ete eşdeğerdir. Üzüm ve pekmezde bulunan demir insan vücudunun kolaylıkla kullanabildiği 'artı 2' değerlikli demirdir"



alıntı

Beğeniler: 1
Favoriler: 0
İzlenmeler: 1119
favori
like
share