Beyin Gücünüzü Koruyun

Son güncelleme: 10.11.2009 19:30
  • Beyin Gücünüzü Koruyun - Beyin Gücü - Genel Sağlık

    İyi bir belleğe sahip olmak, beslenme alışkanlıklarınız ve yaşam tarzınızla doğrudan ilişkilidir. Daha sağlıklı ve güçlü beyin gücüne sahip olabilmek için, doğru beslenme ve beyin egzersizlerine özen göstermelisiniz.

    Antioksidan besinleri bolca tüketin. Ispanak, portakal, brokoli, çilek, kivi, soğan, pancar, siyah erik, brüksellahanası, avokado, kuru siyah üzüm antioksidan özelliği olan besinlerdir. Her gün az beş porsiyon sebze ve meyve tüketin.

    Her sabah kahvaltı yapın. Dengeli ve düzenli bir kahvaltı belleğinizin ve beyninizin dostudur. Ancak kan şekerini hızla yükselten besinlerden uzak durun. Beyaz ekmek, patates, dondurma, bal, haşlanmış mısır gibi gıdaları dikkatli ve ölçülü tüketin.

    Tereyağı ve margarin gibi donmuş yağlardan uzak durun. Zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağları kullanın. Daha az sentetik besin alın ve yapay tatlandırıcıları kullanmayın. Omega-3 içeren ketentohumu, semizotu ve balığı sofranızdan eksik etmeyin.

    Stresli ve sıkıntılı zamanlarda yemek yemeyin. Bunun yerine yürüyüş yapmak, müzik dinlemek gibi aktivitelere yönelin. Özellikle gece geç saatlerde yemek yemekten kaçının. Her gün en az 2 litre su için.

    Yumurtanın beyazı çok faydalıdır. Haşlanmış yumurtanın beyazını veya sadece beyazından yapılmış omletleri tercih edin. Aşırı alkol tüketmeyin. 1-2 kadeh kırmızı şarapla yetinin. Alkol derecesi yüksek ve sert içkiler vücudunuza zarar verir.

    Belleğinizi güçlendirmek için mutlaka kitap ve gazete okuyun. Bilmeceleri ve matematik sorularını keyif için çözün. Toplumsal olaylarla ve politikayla ilgilenin.

    Bildiğiniz yabancı dilleri unutmayın, konuşarak ve okuyarak pratik yapın. Telefon numaralarını ezberlemeye çalışın. Hoş olmayan ve sizi mutsuz eden olayları unutun.

    Sigarasız bir yaşam sürün. Herhangi bir sporla uğraşın, en azından düzenli olarak hafif egzersizler yapın. Alkol tüketimini azaltın.

    Stresle başa çıkmanın yollarını öğrenin. Düzenli ve yeterli uyku uyuyun. Sağlık tetkiklerinizi ihmal etmeyin. Kan basıncınızı, kan şekerinizi, kolesterol ve homosistein seviyeleriniz kontrol etirin. En önemlisi kendinizi sevin ve vücudunuza değer verin.
#10.11.2009 19:30 0 0 0