Önder Küçükerman

Son güncelleme: 10.11.2009 21:37
  • Önder Küçükerman 1939 yılında Trabzon'da doğdu. 1965 yılında 'İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ni bitirdi ve asistan olarak çalışmaya başladı.

    1971 yılında Akademi'ye bağlı olarak kurulan 'Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu'nda Türkiye'de ilk kez 'Endüstri Tasarımı Bölümü'nü kurdu. 1980 yılına kadar Bölüm Başkanı olarak görev yaptı ve aynı zamanda Akademi'deki görevini sürdürdü.

    1980 yılında Akademi'de yeni kurulan 'Endüstri Sanatları Fakültesi'nin Dekan Yardımcılığı görevini yaptı. 1982 yılında Akademi'nin temelleri üzerine kurulan 'Mimar Sinan Üniversitesi' Mimarlık Fakültesi'ndeki, 'Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü' başkanı oldu. 1987- 1993 yılları arasında iki dönem M.S.Ü. Mimarlık Fakültesi Dekanlığı görevini yaptı. Önder Küçükerman, 1971 yılından bu yana Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü başkanlığını görevini kesintisiz olarak sürdürmektedir.

    Prof. Küçükerman, 1984-1992 yılları arasında Başbakanlık/Devlet Bakanı danışmanı olarak, özellikle 'Türkiye'de geleneksel endüstri kaynaklarının tasarım ve yaratıcılık açılarından çok yönlü düzenlenmesi, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi' amacıyla projeler hazırladı. Aynı tarihler arasında Sümerbank/Sümerhalı'da yönetim kurulu üyeliği yaptı ve tasarım yönetimi görevlerinde bulundu. Endüstride tasarım düşüncesinin ve kaynaklarının geliştirilmesi amacıyla birçok vakıf kurdu ve yönetimlerinde bulundu. Ayrıca 1971-1995 yılları arasında Paşabahçe Cam Fabrikası için çok sayıda cam tasarımları yaptı.

    Önder Küçükerman, bugün, Mimar Sinan Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü, Anabilim Dalı Başkanı ve öğretim üyesidir. Ayrıca Mimar Sinan Üniversitesi'nde 2000 yılında kurulan Endüstri Tasarımı Araştırma Merkezi'nin (E.T.A.M.) kurucusu ve müdürüdür. Üniversitedeki görevleri yanısıra, 'The International Committee for the Conservation of Industrial Heritage' (T.IC.C.I.H.) Türkiye temsilcisi bulunmaktadır.

    Prof. Küçükerman'ın kendi uzmanlık alanı içinde yer alan 'Endüstri Tasarımı', 'Anadolu'da Geleneksel Tasarım', 'Cam Sanatı', 'Sanayi ve Tasarım Tarihi Mirası' konularında çok sayıda bilimsel ve sanatsal araştırma, yayım, tasarım, TV programları yanında, birçok kitabı bulunmaktadır.

    Prof. Önder Küçükerman, Gözen Küçükerman (İç Mimar) ile evlidir ve Orhan Küçükerman adlı bir oğlu vardır.
#10.11.2009 21:37 0 0 0