Oasis

Son güncelleme: 10.11.2009 23:04
  • Oasis Biyografisi,Oasis Hayatı,Oasis Yaşamı,Oasis Kimdir?

    Oasis'i kuran Noel ve Liam kardeşler Oasis özellikle 1990'lı yıllarda dünyaca meşhur olmuş Manchester çıkışlı Brit Rock türü müzik yapan bir İngiliz müzik grubudur.

    Grubun bel kemiği olan Noel Gallagher (gitarist/solist şarkı yazarı) ve Liam Gallagher (solist) kardeşler yıllar boyunca birçok davulcu basçı değişimi ve kendi aralarındaki çeşitli anlaşmazlıklara rağmen yola devam etmişlerdir. Yoldaşları sayılabilecek Blur ve Radiohead keskin tarz değişikliklerine giderek müziklerini Brit Rock sınırlarından çıkarmış olsalar da Oasis hala Brit Rock/Pop şarkıları yazmaktadır.

    Oasis gerek yakalayıcı melodiler barındıran hit şarkıları gerekse de "sex drugs & rock'n'roll" yaşam tarzlarıyla her dönem gündemde kalmayı başarmıştır. Grubun diğer gruplara (Blur gibi) sataşmaları da özellikle İngiliz basını için hep iyi malzemeler niteliğindedir.

    Albümler :
    Definitely Maybe (1994)
    (What's the Story) Morning Glory? (1995)
    Be Here Now (1997)
    The Masterplan (1998)
    Standing on the Shoulder of the Giants (2000)
    Heathen Chemistry (2002)
    Don't Believe the Truth (2005)
    Stop the clocks (2006)

    Oasis'in Dünü ve Bugünü :
    Oasis ilk albümü Definitely Maybe ile çok büyük bir çıkış elde etmiştir. Grubun üzerindeki Beatles T-rex gibi grupların etkisi belirgin bir şekilde hissedilse de gerek yoğun distortion efektli gitarlar gerekse de Liam'ın köşeli vokalleri bu albümdeki her şarkıyı hit seviyesine çıkarmıştır. Supersonic Slide Away Rock'n'Roll Star gibi şarkılar ilk Oasis marşlarıdır. Bu albüm İngiliz müzik dergisi Q tarafından "gelmiş geçmiş en iyi İngiliz albümü" olarak onurlandırılmıştır. Liam Gallagher bu albümün o kadar da iyi olmadığı düşüncesindedir.

    İkinci albüm (What's the Story?) Morning Glory Oasis adının dünya çapında daha çok duyulmasını sağladı. Bu arada grubun Blur ile olan satış rekabeti iyice kızışır. İlk single Roll With it ile Blur'un Country House'u kapışır. Albüm ilk albüm gibi hit şarkılarla doludur. Wonderwall Don't Look Back in Anger dünya müzik listelerinde 1. ve 2. sıralara otururlar. Bu iki şarkı hakkında şöyle bir anekdot da vardır: Bir gün Noel stüdyoya iki şarkıyla gelir; Liam'a "Bu şarkılardan birini sen birini de ben söyleyeceğim" der. Liam "Wonderwall"'u seçer. Noel'e de "Don't Look Back in Anger" kalmıştır. Ayrıca Some might say Champagne Supernova Hello gibi şarkılar da hit statüsüne ulaşmıştır. "(What's the Story?) Morning Glory" grup için hem ticari hem de müzikal anlamda çok tatmin edici bir albüm olmuştur. Bir anket sonucuna göre İngiltere'de her dört kişiden biri bu albüme sahiptir.

    1996 yılında grup MTV'de unplugged bir performans sergilemiştir. Liam Noel'in açıklamasına göre soğuk algınlığına yakalandığı için gösteriye katılamamıştır. Bu albüm ilk dönem Oasis şarkılarını bizzat yazarından (Noel) akustik olarak dinlemek adına önemli bir albümdür.

    Üçüncü stüdyo albümü Be Here Now Oasis'in çıkışı en çok beklenen albümüdür ve İngiltere'de en çok beklenen iki albümden biri olmuştur. Albüm ilk izlenimde İngiliz basını tarafından çok övülse de zaman geçtikçe albümün prodüksiyon açısından fazlaca şişirilmiş ve fazla uzun şarkılar barındırdığı konuşulmuştur. Oasis hayranlarının bu albümle ikiye bölündüğü söylenebilir.

    1998 yılında grubun b-side larından oluşan The Masterplan albümü çıkar. B-side şarkılarından bazıları en az albüm kayıtları kadar ilgi gördüğünden (Talk Tonight Underneath the Sky The Swamp Song gibi) bu şarkıları bir albümde toplama yoluna gidilmiştir.

    Bir sonraki stüdyo albümü Standing on the Shoulder of Giants Oasis'in ticari anlamda en başarısız albümü olmuştur. Bu başarısızlığı kimileri yanlış single seçimlerine bağlamıştır. Oasis hayranları arasındaki bölünme artmıştır. Where did it all go wrong? Go Let it Out ****in' in the Bushes albümün öne çıkan şarkılarındandır. Gas Panic! kötü bir single seçimi olmuştur. Noel Gallagher'ın bir şarkı yazarı olarak eskisi kadar iyi olamadığı konuşulmaya başlanmıştır.

    2002 yılında çıkan Heathen Chemistry şarkı yazımına diğer grup üyelerinin de katkıda bulunduğu bir albüm olmuştur. Albümde prodüksiyon açısından bir sadelik hissedilir. Bir Liam Gallagher şarkısı olan Song Bird ilgi toplamıştır.

    2004 yılında Definitely Maybe'nin 10. yılı olması şerefine o dönemi başarılı bir şekilde yansıtan bir DVD yayınlandı.

    Oasis'in son stüdyo albümü Don't Believe the Truth İngiliz basını tarafından Oasis'in geri dönüşü olarak lanse edilmiştir. Müzikal anlamda övgüler toplayan Oasis'in "tavır" bağlamında çok özgün ve önemli bir grup olduğu vurgulanmıştır. Albümden çıkan ilk single olan Lyla hakkında Noel "bu şarkı albümün en iyi 6. şarkısı olarak görülebilir" demiştir. İkinci single The Importance of Being Idle albümün başarısını sürdürmektedir.

    Bazı Detaylar :
    Gallagher kardeşler ünlü elektronik grubu Prodigy'nin esas oğlanı Liam Howlett ile yakın arkadaştırlar. Öyle ki Always Outnumbered Never Outgunned adlı Prodigy albümünde Noel bir şarkıdaki basları kaydetmiş Liam da başka bir şarkıda (Shoot Down) vokalleri üstlenmiştir.
    Noel: "Aslında Blur'un gitaristiyle bir sorunum yok. Ama o vokalistleri ve basçıları yok mu beni deli ediyorlar."

    Noel Liam hakkında : "Her zaman iyi başlıyoruz. Ama o her zaman utanç verici bir tavır içersine giriyor."

    Tekrar Noel Liam hakkında : "Kendisini kahrolası bir rock yıldızı sanıyor."

    Liam Howlett (Prodigy) "Oasis sizden daha mı büyük" sorusuna yanıt veriyor: "Tabii ki. Bütün büyük Oasis hitlerine büyük bir zevkle eşlik edilebilir."

    Oasis müziklerindeki Beatles etkisini hiçbir zaman inkar etmemiştir. Ayrıca Beatles bateristi Ringo Starr'ın oğlu Zak Starkey Oasis için baget sallamıştır.
#10.11.2009 23:04 0 0 0