Botülizm (Besin Zehirlenmesi)

Son güncelleme: 11.11.2009 00:57
  • Botülizm, ender rastlanan ama tehlikeli bir besin zehirlenmesidir.

    Nedenleri

    Clostridium botulinum adlı bakterinin bedene girmesi sonucunda ortaya çıkan botülizmin nedeni, konserveler, özellikle de mikroorganizmanın dirençli sporları normal pişirme yöntemleri sırasında ölmediklerinden, evde yapılan konservelerdir.

    Ayrıca bebeklerde, C. botulinum sporlarını içeren bal ve bal içeren gıda maddelerinin tüketilmesi sonucunda botülizm görülebilmektedir.

    Etkileri

    Bakteri, bedende enfeksiyona yol açmamakla birlikte, ürettiği güçlü toksin gözlerde uyum felci, ağız kuruluğu gibi ilk belirtilerden sonra, ishal ve kusmaya neden olur; kalp ritm bozuklukları ve solunum felcine yol açarak hastayı ölüme sürükleyebilir.

    Tedavisi

    Tedavide özel botülizm serumuna başvurulur.

    Korunma

    Hastalıktan korunma, konservelerin sağlık kurallarına uygun hazırlanmasına, kutusunun bir yanı bombe yapmış konservelerin satın alınmamasına dayanır.

    Ek bilgi

    Botülizme neden olan toksin, Allergan® firması tarafından Botox® markası adı altında pazarlanmaktadır. Kozmetik kullanımının yanısıra Botox®, nörolojide servikal distoni, blefarospazm, ve çeşitli fasiyal sinir (C.N. VII) rahatsızlıklarında ve dermatolojide hiperhidrosis (aşırı terleme) tedavilerinde de kullanılmaktadır.



    alıntıdır
#11.11.2009 00:57 0 0 0