Kışın hasta olmak istemiyorsanız

Son güncelleme: 17.08.2022 20:09
  • Kışın hasta olmak istemiyorsanız bu yazıyı okuyun

    Vücudunuzu kışa hazırlamak ve hastalıklardan korunmak, beslenme düzeninizde yapacağınız küçük oynamalarla hiç de zor değil... İşte bunun püf noktaları:
    Kuru baklagil tüketin: Haftada en az 1 gün kuru baklagil tüketin. Ancak, kurufasulye, nohut ve yeşil mercimek gibi kuru baklagiller zaten iyi birer protein kaynağı olduklarından, bu yemeklere, lezzetini ve besleyiciliğini artırmak için et eklemeyin. Bunun yerine etimizi, protein yönünden fakir olan sebzelerle tüketin.

    C vitamini alın: Gribe karşı C vitamini tüketin. Ancak kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve rokada bulunan C vitamininin portakal, mandalina ve limonda bulunan C vitamininden daha fazla olduğunu unutmayın.

    Bağışıklık sistemi için

    Salatadan vazgeçmeyin: Salata, öğle ve akşam yemeklerimizin vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olmalı. Özellikle kilo problemi olan kişiler için ton balığı ile hazırlanan domates salatası, akşam için ideal bir yiyecektir.
    D, E ve B6 vitaminleri: Bağışıklığı güçlendiren D, E ve B6 vitaminlerini ihmal etmeyin. Ceviz, fındık, ayçiçeği çekirdeği ve diğer tohumlarda, yağlarda, tahıllarda bol miktarda E vitamini bulunmaktadır. D vitamini kaynağı olarak süt, peynir ve balık ilk akla gelenlerdir. B6'yı ise fındık, fıstık, ceviz, ayçiçeği tohumu, tavuk ve balıkta bolca bulabilirsiniz.
    Hastalıklara karşı A vitamini: Yeterli miktarda A vitamini, vücuda dışarıdan gelen istilacıların geçebileceği tüm yüzeyleri (cilt ve mukozalar) güçlendirir, beyaz kan hücresi aktivitesini artırır, kansere karşı güçlü bir koruma sağlar. Havuç, ıspanak, brokoli, pırasa, ihtiyacınız olan A vitaminini ihtiva eder.
    Minerallerden faydalanın: Güçlü bir bağışıklık sistemi için besinlerle daha çok demir, magnezyum, selenyum ve çinko almaya özen gösterin. Demiri koyu yeşil yapraklı sebzelerden, kırmızı et, tavuk, kuru kayısı ve kuru üzümden; magnezyumu tahıl, sebze, süt ve deniz ürünlerinden; selenyumu balık ve diğer deniz ürünlerinden; çinkoyu ise yumurta, süt, et, tahıl ve deniz ürünlerinden temin edebilirsiniz.
    Proteini artırın, yağı azaltın: Daha fazla protein ve daha az yağ kullanımı bağışıklık sistemimizin dostudur. Aşırı yağ kullanımı bağışıklık sistemini baskıladığından özellikle hayvansal yağları iyice azaltın.

    Haftanın besinleri
    KESTANE
    Potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir ve sodyum mineralleri ile C, B1, B2 ve PP vitaminlerini içerir. Şeker, protein ve yağ açısından zengin olan kestanenin, 100 gramında 200 kalori bulunur. Nişasta, mineral tuz, özellikle potasyum ve diğer besinsel değerleriyle kestane kışın olumsuz şartlarına, fiziksel ve beyinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık iksiridir. Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenler. Kasları güçlendirir. Kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önler. Çok değerli bir enerji kaynağıdır.

    BOZA
    Darı irmiği, su ve şekerden üretilir. Bünyesinde A ve B vitaminlerinin 4 türü ile C ve E vitaminleri bulunur. Boza, mayalanması sırasında laktik asit üretir. Ender gıda maddelerinde bulunan bu asit çok değerli olup hazmı kolaylaştırır. Boza, mayalı ve gıda bakterilerinin yaşadığı bir içecek olduğundan koruma şartları çok önemlidir. Bu nedenle hava alabilen, sağlıklı cam şişede satışa sunulmaktadır. Şişelenirken fermantasyonu devam eden boza çok hızlı tüketilmelidir.
#25.10.2005 19:49 1 0 0
  • Abim verdiğin bilgiler için teşekkürler. İnşallah biraz daha dikkat ederiz şu kış günlerine
#25.10.2005 22:09 0 0 0
  • Hasta olmak istemiyorum ve bu yaziyi okudum ve ardindan hemen bi mandalina yedim .Dikkate almamiz gereken bilgileri sayende tekrar hatirladik,tesekkürler.
#25.10.2005 23:05 0 0 0
  • teşekkürler kurtjara çok güzel bir haber..
#26.10.2005 13:28 0 0 0
  • bu onemli bilgilerin icin saolasin
    ama ben kisin en fazla cektigim hastaligim grip
#26.10.2005 23:18 0 0 0
  • teşekkürler arkadaşım
#27.10.2005 09:46 0 0 0
  • Bilgiler için teşekkürler Kurtjara emmi
#31.10.2005 01:38 0 0 0
  • teşekkürler bilgi için
#04.11.2005 22:12 0 0 0
  • emeğin için saol kardeş
#06.11.2005 14:09 0 0 0
  • Paylaşım için teşekkür ederim
#24.12.2005 12:52 0 0 0
  • Teşekkürler
#17.08.2022 20:09 0 0 0