Yüksek tansiyon beyin krizi nedeni

Son güncelleme: 11.11.2009 18:49
  • Bu rahatsızlığı geçiren hastaların 3'te 1'inin ilk krizleri sırasında öldüğü, 3'te 1'inin hayatlarını başkalarına bağımlı olarak sürdürmek zorunda kaldıkları vurgulayan uzmanlar, "beyin krizi riskini azaltmak için öncelikle stresten uzak durulması gerek" uyarısında bulundu.

    Beyin krizi, beyin fonksiyonlarının ani kaybı olarak tanımlanıyor. "Beyin krizi"nin, Türkiye'de yılda ortalama 125 bin kişiyi etkilediğini belirten Nöroloji uzmanı Dr. Nebahat Bilici, "65 yaşın üzerinde olma, kalp, şeker hastalığı, damar sertliği, genetik miras, horlama, aşırı sigara, alkol ve uyuşturucu kullanma, yüksek kolesterol, hareketsiz yaşam, menopoz ve şişmanlık da "Beyin krizi"ne yol açan diğer etkenler arasında."

    Hastalık, aniden oluşabildiği gibi bazen birkaç saat veya birkaç gün içinde de yavaş yavaş gelişebiliyor. Geçici veya kalıcı olarak vücudun bir yarısında meydana gelen uyuşma , karıncalanma, kuvvet azalması veya kuvvet kaybı, bir veya iki gözde oluşan bulanık görme veya görme kaybı, konuşma ve anlamada duraklamalar, bilinçte veya denge halinde ani bozulma gibi belirtiler gösteriyor.

    Beyin krizinde ilk 3 saatin çok önemli olduğunu söyleyen Bilici, "İlk 3 saat içinde müdahale edilebilen ve beyin dokusuna tekrar kan gitmesi sağlanabilen hastalarda, felç tamamen ya da çok az hasarla düzelebiliyor. Beyin krizi riskini azaltmak için öncelikle stresten uzak durulması gerek. Ayrıca düzenli yürüyüş ve egzersiz yapılmalı, bol sebze ve meyve tüketilmeli, bitkisel yağla hazırlanmış az tuzlu yemekler tercih edilmelidir"


    alıntı
#11.11.2009 18:49 0 0 0