Nöbetli meslekler sigara içtiriyor

Son güncelleme: 11.11.2009 19:09
  • Pro. Dr. Mahmut Şahin ekonomik özgürlüğüne kavuşan bayanların sigaraya başladığını, nöbetli mesleklerde çalışanların ise daha çok sigara içtiğini bildirdi.

    Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Şahin, ekonomik özgürlüğüne kavuşan bayanların sigaraya başladığını, nöbetli mesleklerde çalışanların ise daha çok sigara içtiğini bildirdi.

    Türkiye genelinde erkeklerde sigara içme oranının 15 yılda yüzde 55'ten 46'ya düştüğünü, kadınlarda ise yüzde 11'den 17'ye çıktığını dile getiren Prof. Dr. Mahmut Şahin, "Erkeklerin sigaradan kurtulmasında kampanyaların, ekonominin ve hastalıkların etkisi var. Kötü haber ise kadınlarda sigara içme oranının artmış olması.

    Özellikle, lise ve üniversite çağındaki genç bayanlarda, ekonomik özgürlüğünü elde etmiş kadınlarda ve polislik, hemşirelik gibi nöbetli mesleklerde çalışan kadınlarda sigara içme oranı yüksek. Çünkü nöbetli mesleklerde çalışanlarda geceden gündüze, gündüzden geceye dönüşlerde stres oluşuyor. Teselli olarak kişi sigaraya sarılıyor. Çevre etkisi de söz konusu" dedi.

    Sigara içen bayanların büyük çoğunluğunun bir meslek sahibi veya bir yerde çalışan bayanlar olduğunu vurgulayan Şahin, "Kendisi kazanıyor, sigara da içiyor. Ev kadınları, yani işi ev olanlarda sigara içme oranı çok düşük. Yüzde 1 bile değil. Ev kadınları sigaraya rağbet etmiyor" diye konuştu.

    Erkeklerde eskiden sigara içmenin bir erkeklik sembolü gibi algılandığını belirten Şahin, "Yaşlı erkek grubunda hiç sigara içmeyen oranı çok az. Ama yeni nesilde, eskiyle kıyasladığımızda sigaraya başlama oranı daha düşük. Şimdiki nesil sigarayı erkeklik sembolü olarak görmüyor. Bu sevindirici bir olay" şeklinde konuştu



    alıntı
#11.11.2009 19:08 0 0 0
  • aynen sana katılıyorum
#11.11.2009 19:09 0 0 0