Aynısafanın faydaları - Nergis şifalı bitkisi - Aynısafanın kullanımı - aynısafa çayı

Aynısafa şifalı bitkilerimiz arasında müstesna bir yere sahiptir.
Kanser ve tümörlerde faydalı olan bitkilerdendir.Ülkemizde pek çok bahçede yetişir,bazen rasgele arazilerde yetiştiği de görülür.Tedavi edici güçleri yeniden anlaşıldığından ve talebi arttığından,sadece bahçelerde değil artık tarlalarda da karşılaşılıyor.

Ülkemizde (Türkiye) yetişen bitkiler arasında çok önemli bir yere sahiptir. Bu şifalı bitki ayrıca, altıncık, ölüçiçeği, tıbbi öküzgözü, nergis , portakal nergisi ve tıbbi nerkis olarak da anılır ve sokak çiçekçileri onu susi adı ile de tanırlar. Bir bahçe çiçeğidir o. 50 cm kadar uzar, çiçek renkleri sarıdan portakal rengine kadar değişir, sapı ve yaprakları etlidir ve tutulduğunda, sanki yapışkanmış gibi hissedilir. Bitki, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile toplanır ve kullanılır. Fakat, güneşin en yakıcı olduğu zamanda toplanması gerekir, çünkü, bitkinin şifalı gücü ancak o sırada doruğa ulaşmış olur. Sonbahar sonlarına kadar bahçelerden taze olarak toplanabilir.
Bileşim: Calendula-sapogenin, eterli yağ, saponinler, glikozitler, carotinoid, xantophyll, müsilaj, flavonlar ve organik asitler içerir.

Etkileri: İltihap giderici, antibakteriyel, sıkıştırıcı/büzüştürücü, yara iyileştirici, mantar hastalığını iyileştirici, safra salgılarını artırıcı, kramp çözücü, lenf sistemini temizleyici, adet kanamalarını artırıcı
Kullnım Alanları: Aynısafa, lokal deri problemlerinin dıştan tedavisinde kullanılan en önemli bitkilerdendir.

Aynısafa,öküzgözü çiçeğine benzer ama tedavi edici gücü daha fazladır.
DİKKAT!
Öküzgözü sadece doktor kontrolünde kullanılmalıdır çünki çayı kalp sorunu olanlara faydadan çok zarar verebilir.
Öte yandan aynısafa çayı rahatlıkla içilebilir.
Bir kan temizleyici olarak hepatit de büyük yardımcıdır.
Günde 1-2 bardak çayı çok işe yarar.Aynısafa dolaşımı uyarır,temizler,yaraların iyileşmesini hızlandırır

Kullanım Biçimleri :
Çay hazırlamak: Yarım tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3 bardak çay yeterlidir. Dıştan kullanım için hazırlanan çay için iki misli bitki kullanılmalıdır.

Beğeniler: 1
Favoriler: 1
İzlenmeler: 1016
favori
like
share