Sağlık Bakanlığı Kurban Bayramı'nda özellikle şişmanlık kalp-damar hastalığı diyabet hipertansiyon mide rahatsızlığı gibi sağlık problemi olan bireyler ve yaşlıların beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini belirterek "Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı diyabet hipertansiyonu olan bireyler Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli kısıtlı miktarlarda tüketmeli aşırıya kaçmamalıdırlar" uyarısında bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanında et tüketiminin de arttığına dikkat çekilerek etlerin vücudun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağı olduğu hatırlatıldı.
Etin iyi kalite proteinin yanı sıra yağ çeşitli mineraller (özellikle demir çinko fosfor magnezyum) ve vitaminleri (özellikle B12 B6 B1 ve A vitamini) de içerdiğini ancak C ve E vitaminini içermediği kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir. Kurban Bayramı'nda özellikle şişmanlık kalp-damar hastalığı diyabet hipertansiyon mide rahatsızlığı vb. sağlık problemi olan bireyler ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidirler. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı diyabet hipertansiyonu olan bireyler Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli kısıtlı miktarlarda tüketmeli aşırıya kaçmamalıdırlar. Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Bu nedenle özellikle mide barsak hastalığı olan bireyler kurban etlerini hemen tüketmemeli buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidirler."

Kurban etleri nasıl pişirilmelidir?
Sağlık Bakanlığı Kurban Bayramı'nda etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesi uyarısında bulundu. Etlerin pişirilmesinde haşlama ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesini kızartmalardan kaçınılmasını öneren bakanlık "Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir.

Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Yüksek ateş yüzeydeki proteinlerin birdenbire katılaşarak ısının etin iç kısmına ulaşmasını engeller. Etlerin iç sıcaklığı en az 75 C olmalıdır. Çok yüksek ısı dış yüzeyin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır" değerlendirmesinde bulundu.
Bakanlık etlerin haşlanarak pişirilmesinin sağlıklı olmasının yanı sıra ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde engellediğini vurgulayarak "Barsak parazitlerinin yanında hayvan hastalıklarının insana geçmesi gibi istenmeyen sonuçların oluşmaması için veteriner kontrolünden geçmiş hayvan etleri tüketilmeli kurbanlık hayvanların güvenilir yerlerden ve kişilerden satın alınmasına dikkat edilmelidir" ifadelerine yer verdi.

Kurban etleri nasıl saklanmalıdır?

Sağlık Bakanlığı kurban etlerinin uygun koşullarda saklanmasına ilişkin ise şu uyarılarda bulundu:
"Kurban Bayramı nedeniyle etlerin tüketiminin artması sağlıklı pişirme yöntemlerinin uygulanmasının yanı sıra tüketilecek etin sağlıklı bir şekilde saklanması da önemlidir. Kurban etleri büyük parçalar şeklinde değil birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler buzlukta (-2 C ) birkaç hafta derin dondurucuda ise (-18 C) daha uzun süre ile
saklanabilir.

Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözdürülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme yeri oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit edebilir. Bu nedenle buzlukta saklanan etler buzluktan çıkartılınca yemek içinde tamamen kullanılacak şekilde parçalara ayrılarak buzluğa konulmalı çözdürülen et hemen pişirilmeli tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürülmek istenen et oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil yine buzdolabında çözünmesi
sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer soba üzerinde çözdürme oda sıcaklığında bekletme vb. sakıncalı yöntemlerdir."




alıntı

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 424
favori
like
share