Kilis ilinin iklimi genel karakterleri itibariyle Akdeniz iklimi içerisinde kalır. Akdeniz iklim bölgesi, Akdeniz Havzasının genel atmosfer dolaşımı içerisindeki yeri gereÄŸi yazın çoÄŸunlukla tropikal, kışın ise kutupsal hava kütleleri gibi birbirinden farklı özellikleri gösteren hava kütlelerinin etkisinde kalır. Yazın oldukça etkili olan ve tarihi devirlerden beri Eteziyen olarak tanınan hava hareketi yerde etkili olmadan önce Akdeniz üzerinden geçerken soÄŸuduÄŸundan bu devrede de sıcak ve nisbi nemi düşük olan ilde, serin – nemli etkisiyle bilinir ve garbi olarak adlandırılır.

Rüzgarlar : Kilis ve çevresinde yıl içindeki genel durum dikkate alındığında, batı ve kuzey sektörlü rüzgarlar etkili olmaktadır. Hakim rüzgar yönü kuzeybatıdır. Kilis ve çevresini kış ve ilkbahar mevsimlerinde, soğuk ve kuru kuzeydoğu yönlü hava akımları çok daha az etkilemektedir.

Basınç : yıllık ortalama yerel basıncın 942.o mb. OlduÄŸu Kilis ilinde basıncın en düşük olduÄŸu ay Temmuz, en yüksek olduÄŸu ay ise Aralık ayıdır. Kış aylarında yükselen basınç ilkbaharda sürekli düşerek Temmuzdan itibaren tekrar yükselmeye baÅŸlar ve Kasım – Aralık aylarında en yüksek deÄŸere ulaşır.

Yağışlar : Kilis’te yıllık ortalama yağış miktarı 515.8 mm.dir. Kışın Akdeniz’den doÄŸuya doÄŸru ilerleyen gezici hava kütleleri Amanos daÄŸlarının batı yamaçlarında yükselerek bol miktarda yağış bırakırlar. Tüm yağışlar içerisinde yaz yağışlarının payı % 1 – 2 civarındadır. Kış ayları ise en yağışlı mevsimi oluÅŸturur. Toplam yağışların yaklaşık yarısı bu mevsimde düşer. İlkbahar mevsimi karasallık nedeniyle sonbahardan daha yağışlıdır.

BeÄŸeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 1411
favori
like
share