Aydın İlindeki Kaleler

Son güncelleme: 12.11.2009 11:44
  • aydındaki kaleler - aydın kaleleri - aydın kaleler listesi
    Küçükada (Güvercin Adası) Kalesi
    noimage

    Küçükada (Güvercin Adası) Kalesi

    Kuşadası'nın önünde bulunan Güvercin Adası'ndadır. Bu ada Kuşadası iskelesi yapılırken, Kuşadsı ile birleştirilmiştir. Kale, 1834 yılında Osmanlılar tarafından yapılmıştır. Surlar 2,5 m. Yüksekliğinde adayı çepeçevre kuşatırlar. Şehre bakan yönünde biri silindirik, diğeri de altıgen iki kule arasında yuvarlak kemerli bir kapısı vardır. Bu kapının üzerinde olması gereken yazıt yerinden alınmış, altıgen burcun yanına konulmuştur. Kalenin ortasında bulunan kare biçimindeki büyük kule aynı zamanda depo olarak kullanılmıştır. Güneydeki sivri kemerli bir kapıdan içerisine girilen kulenin ikinci katında top ve tüfek mazgalları açılmıştır.

    Yapılma nedeni Mora ayaklanması sırasında adalardan gelebilecek saldırılara karşı ileri bir karakol niteliğindedir. Kalenin duvarları ile güney kapısı iyi bir durumda günümüze gelebilmiş olup, içerisindeki evler de bir süre iskân edilmiştir. İçerisinde elektrik ve suyu da olan bu adanın (Güvercin Adası) bahçesi gazino, kulesi de gece kulübü olarak kullanılmaktadı
    Kuşadası Surları

    Evliya Çelebi Kuşadası'nın kale ve surlarla çevrili olduğunu belirtmiştir. Bu kaleden ;

    "Kalesi deniz kenarında dörtgen biçimindedir. Çevresinde hendeği yoktur. Duvarı 15 arşındır ve üç kapısı vardır" diye söz etmiştir.

    Kuşadasının çevresini kuşatan surların kuzeyindeki kapısı yıkılmış yalnızca güneydeki günümüze ulaşabilmiştir. Söke yolu üzerinde bulunan kesme taştan yuvarlak kemerli kule Evliya Çelebi'nin değindiği kale kapılarından birisidir. Ayrıca bunun kuzeyinde yine moloz taştan çokgen gövdeli bir burç bulunmaktadır.

    Körteke Kalesi
    noimage
    Körteke Kalesi

    Kale duvarları üzerinde değişik dönemlere ait izlerin bulunuşundan ötürü farklı çağlarda kullanıldığı sanılmaktadır.

    Arpaz Kalesi
    noimage

    Arpaz Kalesi

    Nazilli'ye bağlı Erenköy'de bulunan yapı grubu,bir Karya kenti olan Harpasa Kalesi'nin eteklerinde kurulmuştur. Bazı kaynaklarda buranın ismi Arpaz Kulesi olarak da geçmektedir.

    Akçay'a kadar uzanan ekili araziyi kapsamı içine alan büyük çiftlik işletmesinin sahibi, Arpaz Beyleri tarafından XIX.yüzyıl başlarında inşa ettirilmiştir. Ancak burada XVII. Ve XVIII.yüzyıllara ait, Osmanlı Dönemi kalıntıları ile de karşılaşılmıştır. Buna dayanılarak da kalenin daha erken bir dönemlerde yapılıp, sonradan yenilendiği de düşünülebilir. Burası bir bey konağı, güvenlik kulesi, ambar, ahırları ve müştemilatı ile bir şatoyu andırır. Kule,Arpazlı Hacı Hasan Bey'in, II Mahmut zamanında Rodos' tan getirdiği ustalara yaptırmıştır.
#12.11.2009 11:44 0 0 0