Win 7'de ilk hayal kırıklığı!

Son güncelleme: 12.11.2009 11:51
  • Windows 7'nin özel sürümü ve hayal kırıklığı.

    Windows 7'yi sevdik; ama bir sürüm var ki, kullanıcılar için tam bir hayal kırıklığı oldu...

    Microsoft'un Windows 7 Starter Edition sürümü netbooklar için düşünülmüş bir çözüm. Düşük donanım özelliklerine sahip bilgisayarlarda da Windows 7'nin rahatça çalışabilmesi için masaüstü kişiselleştirme ve DVD oynatma gibi özellikler çıkartılmış.
    Elektronik mağazası olan Retrovo, müşterileri için bir anket yaparak bu özelliklerin önemli olup olmadığını sordu. Bu anketin sonuçlarına göre bazı kullanıcılar bu özelliklerin olmamasından memnun değil.
    Microsoft'un CEO'su Steve Ballmer geçmiş açıklamalarında tüketicililerin netbooklardan ve ucuz dizüstü bilgisayarlardan ziyade, daha üst düzey donanım özelliklerine sahip, ince dizüstü bilgisayarlara yönelmesini yeğlediğini ve Microsoft'unu tüketicileri bu şekilde yönlendireceğini belirtmişti. Fiyat arttıkça, Microsoft'un da işletim sistemi lisansı olarak kazandığı para artıyor, çünkü Microsoft'un yüzdesi, fiyat ne olursa olsun hep yüzde 5 civarında.

    Özellikleri öğrenince ne dediler?

    Retrovo'nun anketine göre ankete katılan 1100 tüketicinin yüzde 79'u bu yıl bir netbook almayı planlamıyor. Kalan yüzde 21'lik kesimin yüzde 54'ü Windows 7'nin Starter ve Ultimate gibi farklı sürümleri olduğunu biliyor.
    Ancak bunların sadece yüzde 39'u Windows 7 Starter Edition'un masaüstü özelleştirme ve DVD oynatma gibi Windows XP'de yer alan özelliklere sahip olmadığını biliyor.
    Retrovo yaptığı açıklamada buna şaşırmadıklarını belirtiyor. Retrovo, tüketicilere bu sürümün kısıtlamalarını anlattığı zaman, tüketicilerin yüzde 56'sı Windows 7 Starter Edition yüklü bir netbooktan memnun kalmayacağını belirtti.

    DVD sürücüsü yok

    Zaten optik sürücüsü bulunmayan netbooklarda bu bir sorun gibi gözükmese de, Windows 7 Starter Edition USB üzerinden netbooka bağlanabilen harici DVD sürücüler üzerinden de DVD oynatmıyor. Retrovo, çoklu monitör, Windows XP Mode, Windows Media Center ve Aero arayüzün olmamasının da tüketicilerin hoşuna gitmediğini belirtiyor.
    Netbook satışları, PC satışlarının kötü gittiği 2009 yılında donanım üreticilerinin kurtarıcısı olmuştu. Tüketiciler de düşük sistem özelliklerine karşın küçük, taşınabilir ve ucuz olan bu bilgisayarlara büyük ilgi göstermişti.
    Taşınabilir cihazlara duyulan büyük ilginin farkında olan Microsoft, DVD sürücüsü bulunmayan bilgisayarlara Windows 7 kurulabilmesi için, işletim sisteminin indirilerek USB bellek üzerinden kurulabilmesini saplayan pratik bir araç yayınlamıştı.
#12.11.2009 11:51 0 0 0