Doğum Sonrası Psikozu

Son güncelleme: 12.11.2009 12:22
  • Yaklaşık olarak 500 kişide 1 oranında görülmektedir. Önceki hamileliklerinde psikoz tablosu görülenlerde risk 3 kişide 1 e yükselmektedir.
    Uykusuzluk gerginlik baş ağrıları duygusal açıdan aşırı tepkisellik huzursuzluk ve gün içinde sıkça dalgalanan bir ruh hali ile başlayabilen bu durum kendini her tür kötü olayın sorumlusu olarak görme doğan çocuğun aslında kendi çocuğu olmadığını hatta doğumu bile kendisinin yapmadığı bebekte bir sağlık sorunu olduğu ona yeterince bakamayacağı ve acı çektirebileceği için onu ya da kendini öldürerek acılara son verme düşünceleri bebeğini öldürmesi kurban etmesi yolunda olmayan sesler duyma gözlenmektedir .

    Kendilerine zarar verileceği çevrelerinde olan olayların kendilerine yönelik olup özel anlamları olduğu haklarında konuşulduğu şeklinde düşüncelerle birlikte olabileceği gibi aşırı neşe ya da öfke yerinde duramama uyumaya gereksinim duymama kendini çok büyük her türlü güce sahip ve önemli bir kişi olarak algılama ve bu yönde sesler duyupona göre davranma gibi varsanı ve sanrı dediğimiz belirtilerle de seyredebilir. Bazen de nerede olup ne yaptığını bilememe yaptıkları ve yaşadıklarını unutma hatırlayamadığı kısımları kendine göre uydurarak doldurma gibi belirtiler konuşulan konu ya da içinde yaşanan durumlara uygun olmayan yüz ya da diğer vücut dili ile yanıt verme davranışlarda yavaşlama veya saldırganlaşma şeklinde olan değişimler gözlenmektedir.

    Doğumu izleyen ilk iki hafta içinde başlayabilen bu durum erken dönemde ve yeterince tedavi edilmezse yıllarca sürebilen tedavisi zor bir hale dönüşebilmektedir.

    Rahatsızlığın en üzücü tarafı bu rahatsızlıkta hastaların % 4'ünde rastlanabilen bebeği öldürme davranışıdır. Bu nedenle hastalık kişinin çevresince önemsenmeli ve dikkatli olunmalıdır.

    Tedavide anne ve bebeğin güvenliği açısından hastaneye yatırılma emzirmenin kesilmesi ve ilaç tedavisi tedaviye yanıtsızlık ve ölüm düşünceleri halinde elektroşok tedavisi düşünülmelidir.



    alıntı
#12.11.2009 12:22 0 0 0