Bebeğinizi Herkese Öptürmeyin!

Son güncelleme: 12.11.2009 14:04
  • Uzmanlar bebek ve çocukların herkese öptürülmemesini öneriyor.


    Türk toplumunda bebekleri ve küçük çocukları sevmenin en çok tercih edilen yolu öpmek. Miniklerin yanaklarına kondurulan öpücükler masum gibi görünse de çeşitli enfeksiyonel hastalıklara neden olabiliyor.

    Bunlardan en bilinen ise 'öpücük hastalığı' olarak adlandırılan enfeksiyöz mononükleoz hastalığı. Bu hastalığa EBV adı verilen bir virüs sebep oluyor. Kulak burun ve boğaz salgılarına yerleşen virüs çoğunlukla öpüşmeyle geçiyor. Çocukların bir bölümünün virüsü hastalanmadan yenebildiğini; ancak bir bölümünün ise hastalandığını belirten uzmanlar bebek ve çocukların herkese öptürülmemesini öneriyor.

    Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayla Kamburoğlu öpücük hastalığının ateş farenjit lenf bezleri karaciğer ve dalakta şişmeye neden olduğunu belirtiyor. "Çocuğum ve Ben' dergisine konuyla ilgili yazı yazan Kamburoğlu hastalığın nadiren menenjit ve miyokardit (kalp kasının etkilenmesi) gibi tehlikeli sonuçlar da doğurabildiğini ifade ediyor.

    Hastalığın ayrıca kan ürünleriyle de bulaşabildiğini hatırlatan Kamburoğlu "Hastalık bulguları tamamen ortadan kalkana ve büyümüş dalak eski haline dönene kadar çocukların özellikle yakın temastan ve yakın temas gerektiren spor dallarından kaçınmasını öneriyoruz." şeklinde konuşuyor. Öpücük hastalığının belirtileri şöyle: Halsizlik iştahsızlık üşüme ve titreme karında dolgunluk hissi kas ağrıları yüksek ateş boğaz ağrısı bademcik ve kulak iltihabı...



    alıntı
#12.11.2009 14:04 0 0 0