Yaşa göre sosyal ve kişilik gelişim

Son güncelleme: 12.11.2009 17:46
  • İlk üç ay içinde
    Anneyi tanıyarak tepki verir konuşulunca dinler kucağa alınınca susar nesneleri takip eder gülümser.

    Üç altı ay arasında
    Anne babasına sarılarak kucaklar nesneleri ve yiyecekleri ağzına götürür kendiliğinden gülümser elini uzatır.

    Altı oniki ay arası
    Oyuncakları ile 10-15 dk oynar ce oyunu oynar karşılıklı oyun oynar yabancıları tanır tanıdıklarına ses çıkartır anneden ayrı kalınca endişelenir baba mama gibi kelimeler ile iletişime geçmeye çalışır.

    Oniki onsekiz ay arası
    Kendi kendine bardakla su içebilir kaşıkla yemek yiyebilir oyuncaklar ile etkileşimi artar giyimine yardım eder müzik ile beraber tempo tutabilir istemediği şeyleri belli eder ayakkabı çorabını çıkarabilir.

    Onsekiz yimidört ay arası
    Tuvaletini söyleyebilir istendiğinde ufak komutları yerine getirerek erişkinler ile etkileşime girer taklide dayalı oyunlar oynar ( bir kutuyu araba gibi sürmek gibi )diğer çocuklara ilgisi artar diğer çocuklar ile oyuncakları ile beraber oynar oyuncaklarını diğer çocuklardan kıskanır rahat su içer yemek yer.

    İki üç yaş arası
    Evcilik oynar ev işlerine yardım eder çatal kullanır giyimini kendi başına yapabilir tuvaletini haber verir bazı arkadaşlarına daha fazla ilgi gösterir.

    Üç dört yaş arası
    Diğer çocuklar ile etkileşim ve iletişimi iyice artmıştır yetişkinlerin söylediklerinin büyük çoğunluğunu anlar oyunlarındaki kurallara uymaya çalışır kıyafetlerinin tamamını çıkarabilir gece tuvalet kontrolünü sağlayabilir el yüz yıkama diş fırçalama işlemini yapar.

    Dört altı yaş arası
    Sosyal hayata adapte olmaya çalışır arkadaşları ile uyumu artar TV da bazı programları takip eder kendine has özellikler belirir etrafla etkileşimi iyice artar kendisi masal anlatabilir



    alıntı
#12.11.2009 17:46 0 0 0