Samsung ceplerde Bada devrimi

Son güncelleme: 12.11.2009 19:36
  • İki cep devinden yeni bombalar...

    Samsung yeni işletim sistemi Bada ile iddialı geliyor; Nokia yeni bombasını patlatmaya hazırlanıyor!

    Nokia ve Samsung dünya genelinde telefon pazarının yüzde 60'ına sahip. Fakat Apple ve RIM firmalarının akıllı cep telefonu piyasasındaki inanılmaz yükselişi Samsung ve Nokia'yı yeni projeler üretmeye zorluyor.
    Geçtiğimiz günlerde Nokia yeni modeli N900'ün teslimatlarına başladığını açıkladı. Bilindiği gibi N900, Linux türevi olan yepyeni bir işletim sistemiyle, Maemo ile birlikte gelecek. Samsung ise yeni açık mobil platformu "Bada"nın Aralık ayında kullanıma başlayacağını belirtti.
    Nokia'nın N900 modelinde ilk kez Linux Maemo kullanacak. Bu kritik hamle sayesinde Nokia, akıllı telefon yarışında geride kaldığı rakiplerini yakalamayı hedefliyor.
    Samsung'un "Bada" projesi de hemen hemen aynı amaçlarla ortaya çıkmış gözüküyor. Fakat uzmanlar akıllı telefon piyasasının yeni bir işletim sistemine ihtiyacı olup olmadığından emin değil.
    Samsung un satış rakamları Apple, RIM ve HTC'nin bir hayli gerisinde. Nokia ise smartphone piyasasında rakipleri Apple ve RIM den daha geride gözükse de, adet bazında dünyanın en fazla üretim yapan firması.
    Samsung'un Bada'sı ve yeni planlar...

    Samsung aralık ayı içerisinde kendine has, açık kaynaklı bir mobil işletim sistemi ve bununla beraber çalışacak bir uygulama mağazası (App Store) sunmak istiyor.
    "bada" ismindeki sistem (Kore dilinde "deniz" anlamına geliyor) gelecekte Samsung'un akıllı telefonlarında kullanılacak. Dünden bu yana bada online'ın resmi web sitesi yayına girmiş durumda. Sistem, kullanım ve geliştirme imkanları sunuyor ve uygulama mağazasından seçilen uygulamalar ile kullanıcının kişisel isteklerine göre uyarlanabiliyor.
    Bada'nın çok kolay ve sezgisel biçimde kullanılacağı ve kullanıcılara kişisel uygulama seçimiyle beraber tamamen yeni bir arabirim sunacağı söyleniyor. Telefon, kısa mesaj hizmeti, adres defteri vb. gibi temel fonksiyonlar genel olarak herkese sunuluyor. Diğer fonksiyonlar ise uygulama olarak indirilebiliyor. Bada sistemini kullanacak ilk cep telefonu Samsung'un açıklamasına göre 2010'un ilk yarısında çıkacak. İşletim sistemine ait uygulama mağazası da yine önümüzdeki senenin ilk yarısında yayına girecek. Samsung 2010'un ikinci yarısında bada işletim sistemini kullanan birçok modeli aynı anda piyasaya sürecek. O zamana kadar uygulama mağazası 30 ülkede hizmete sunulmuş olacak.
#12.11.2009 19:36 0 0 0