Cevizli Sucuk Nasıl Yapılır

Son güncelleme: 14.09.2012 22:15
  • şırayla cevizli sucuk yapılışı - evde cevizli sucuk yapımı - cevizli sucuğun malzemeleri

    Cevizli Sucuk Tarifi ( Mardin )

    Cevizli sucuk, nefis bir tatlı çerezdir aslında ve pek çok yöremizde yapılır. Mardin yapımı cevizli sucuğun özelliği ise üzüm şırası ve beyaz toprak kullanılarak yapılmasıdır. Cevizler yıkanır, ıslakken ipe dizilir. Bu arada üzüm şırası da hazırlanır, içine biraz un ve beyaz toprak atılır. Cevizler karışıma batırılıp zaman geçirmeden çıkarılır, kurutulur. İsteğe göre 30 dakika sonra yemden karışıma sokulur ve kurutulur. Buna 'çifte batırılmış' denir. Cevizli sucuk yapımında kullanılan ve 'beyaz toprak' demlen özel toprak, özellikle Mardin merkez ilçeye bağlı Zinnar Köyü'nden ve yerin 5-6 metre derinliğinden çıkarılır. Aynı yerde yetişen kokulu, ince kabuklu Zinardı üzümü de cevizli sucuk gibi çok tatlı ve lezzetli olmasının nedeni belki de bu topraktır.

    noimage


    pekmezle cevizli sucuk yapımı

    Ölçüleri göz kararı hazırlayabilirsiniz.. Çok koyu bir kıvamı da olmayacak çok akışkanda..

    pekmez
    su
    nişasta
    pudra şekeri
    ceviz
    ip

    Pekmez,nişasta,su,sekerle bir bulamac hazırlanır.Ceviz kopmayacak bir ipe dizilir ve bulamaca batırılıp çıkarılır.2-3gün ipe asılı vaziyette kuru bir yerde kurutulur.
#14.11.2009 15:15 0 0 0
  • Cevizli sucuk tarifi ve ölçüleri
    Malzemeler

    1yk dolusu şeker
    1,5-2yk buğday nişastası
    Su bardağının biraz azı pekmez ve onun üzerini dolduracak su
    3-4 ceviz
    10fındık
    4-5 badem

    Yapılışı

    Bu kez karışık yapayım dedim. O yüzden badem, fındık ceviz karışık. Bir iğneye misinamızı geçirelim. Misina 2-3karış olsun. İlk önce fındıkları tavada kabukları soyulup üzeri hafif kızarana dek çevirin. Kabuklarını soyup soğutun. İğneyle misinaya dizin.

    Fındıklar iğneden zor geçtiler, ben de kerpetenle çektim iğneyi. Aklınızda bulunsun. Sonra bademleri dizdim, onlar kolayca geçti. Cevizleri ilk önce yaptığımda yarım beyin gibiyken dizmiştim. Şimdi fındıklara ve bademlere uysun diye onu ikiye böldüm, böyle:



    Nişasta, pekmez, şeker ve suyu küçük bir cezveye aldım. Karıstırdım. Kıvamında pekmez belli olacak ama çok olmayacak. Kendiniz göz kararı ayarlayabilirsiniz ama ben bu ölçülerde yaptım. Karışım kaynayınca bulamaç olacak, bu şekilde.
    Misinaya dizdiğiniz kuru yemişleri cezveye sokup çıkarın. Sonra ipin ucundan tutup sallandırarak üzerinden küçük bir kaşıkla ya da çay kaşığıyla bulamaçtan dökün. Her yerini yeterince sıvayınca(kuruyemişler gözükmeyecek) sıvamayı bırakabiliriz. Misina asılacağı yerde durmayacağı için ben başka bir iple ilave yaptım.

    alıntı: asevimiz
#17.11.2009 07:09 0 0 0
  • teşekkürler ellerine sağlık
#17.11.2009 19:53 0 0 0
  • Mmm Çok severim elmalı cevizi.
#01.02.2011 16:11 0 0 0
  • teşekkürler..
#14.09.2012 22:15 0 0 0