Dayakla egitim ortadan kalkmali!!

Son güncelleme: 15.11.2005 23:08
  • noimage

    Dünyada çocuğa fiziksel cezayı tamamen yasaklamış sadece 15 ülke var. Save the Children'ın raporuna göre, fiziksel cezaların çocuklar üzerinde kalıcı etkisi var.

    Türkiye'de, aile içinde, çocuğa "eğitici" şiddet uygulamanın yasal yaptırımı hâlâ yok.

    110 ülkede çocuk hakları için çalışmalar yürüten International Save the Children Alliance (Uluslararası 'Çocukları Kurtarın' Birliği) çocuklara yönelik fiziksel ve aşağılayıcı cezaların tüm dünyada yasaklanmasını istedi.

    Evde dayak yasal, okulda "yasak"

    Save the Children'ın raporu, Türkiye'de çocuklara, özellikle de aile içinde, fiziksel ve aşağılayıcı cezalar vermenin önünde yasal bir engel bulunmadığını gösteriyor.

    Çocuklara Yönelik Her Türlü Fiziksel Cezaya Karşı Küresel Girişim'e göre, "anne-babanın eğitme hakkı" savunması Medeni Kanun'dan 2002'de yapılan bir değişiklikle kaldırılmasına rağmen Türk Ceza Kanunu'nda duruyor.

    1 Haziran'da yürürlüğe giren yeni TCK, "aile düzenine karşı suçlar" başlığı altında bulunan ilgili maddeyi eski kanundaki haliyle korudu.

    Yeni kanunun 232. maddesinin ikinci paragrafı şöyle:

    "İdaresi altında bulunan veya büyütmek, okutmak, bakmak, muhafaza etmek veya bir meslek veya sanat öğretmekle yükümlü olduğu kişi üzerinde, sahibi bulunduğu terbiye hakkından doğan disiplin yetkisini kötüye kullanan kişiye, bir yıla kadar hapis cezası verilir".

    Üç çocuktan biri evde dayak yediğini söylüyor

    Okullarda ise çocuklara fiziksel ve aşağılayıcı cezalar vermek 1923'ten bu yana yasal olarak yasak.

    Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) 1999'da sokakta yaşayan ya da çalıştırılan çocuklar üzerine yaptığı bir araştırmada çocukların üçte biri "şiddete maruz kaldığı için evini terk ettiğini" söylemişti.

    Mart 2005'te Türkiye'nin raporunu değerlendiren Avrupa Sosyal Haklar Komitesi (ECSR) "okullarda fiziksel cezayı engelleyen yasal düzenlemenin ne olduğunun açıklanmadığını; fiili olarak fiziksel cezaların uygulandığının bilindiğini" söyledi ve bu durumu önlemek için ne gibi uygulamalara gidildiğini sordu.

    Komite, aile içinde çocuğa yönelik fiziksel cezaları engelleyen bir düzenleme olmamasının da Avrupa Sosyal Şartı'nın 17. maddesine aykırı olduğunu vurguladı.


    Bu gibi cezalara maruz kalan çocuklar "sevgi ve otoritenin şiddetle bağlı olduğunu" düşünmeye başlıyorlar. Rapor, cezaların çocuklar üzerindeki fiziksel etkilerinin çok daha görünür olmasına rağmen esas olarak uzun dönemli psiko-sosyal zarara yol açtığını gösteriyor.
#01.11.2005 00:40 0 0 0
  • saolasin canim benim bu onemli bilgilerin icin
#01.11.2005 08:26 0 0 0
  • paylasim icin tskrler...Allah hicbir cocugu siddete maruz birakmasin en hassas oldugum konulardan biridir
#01.11.2005 22:55 0 0 0
  • bilgilerin icin cok tesekkürler ebrulycim, wishcim dediklerine aynen katiliyorum hicbir insan unutmasinki bir cocuga kendini daha koruyamayan ufacik bir yavruya siddet uygulamak kadar vahsice kötü birsey yokdur ...
#13.11.2005 10:54 0 0 0
  • ne yazıkki günümüzde bazı kimseler tarafından hala uygulanıyor,ilerde o kişiler şiddete baş vuruyorla.faydalı bilgilerin için sağol
#15.11.2005 23:08 0 0 0