Havle Binti Tüveyt (r.a)

Son güncelleme: 20.11.2009 22:15
  • Havle binti Tüveyt radıyallahu anhâ mü'minlerin annesi Hazreti Hatice radıyallahu anhâ'nın yakın arkadaşı... Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem efendimizin saygı gösterdiği, kendisi için ayağa kalktığı bir hanım sahâbî...

    O, Mekke'li olup Tüveyt İbni Habib'in kızıdır. Mekke'nin ileri gelen hanımlarından Hatice binti Huveylid ile arkadaş idi. Peygamber hanesine yakınlığı dolayısıyla son dinin geldiğini ve Allah Rasûlünün peygamberliğini birçok kimseden önce duymuştu.

    Havle binti Tüveyt, Hz. Hatice annemizin sık görüştüğü bir arkadaşıydı. Ona karşı gönlünde samimi bir muhabbet vardı. Onun dürüstlüğüne hayrandı. Akıllı ve zeki bir hanım olarak o, Hz. Hatice (r. anhâ)'nın fikir ve düşüncelerine çok değer verirdi. Zira onun görüşlerinin doğruluğunda şüphesi yoktu. Onun sözünde sâdık olduğunu ve muhtaç kimselere yardım ettiğini bizzat yaşayarak görmüştü. Bu sebebten Hz. Hatice (r. anhâ)'ya karşı özel bir gönül bağı vardı.

    Hz. Hatice (r. anhâ) annemiz Havle binti Tüveyt 'in samimi ve yakın arkadaşlığını fırsat bilerek İslâm'ı ona anlattı. O da tereddüt etmeden kabul etti. İslâm'a ilk girenlerle birlikte müslüman oldu.

    Havle (r. anhâ) arkadaşı Hz. Hatice (r. anhâ)'nın İslâm'ı tebliğ konusunda Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem efendimize verdiği desteği yakînen görüyordu. Onu davasında yalnız bırakmadığına ve canıyla, malıyla hizmet ettiğine bizzat şâhit oluyordu. Kendisi de gücü nisbetinde bir şeyler yapmaya çalışıyordu. İslâm'ın ilk yılları zor ve çetin geçmekteydi. Buna rağmen hiçbir mü'min Allah ve Rasûlü dâvasından vaz geçmemekteydi.

    Havle binti Tüveyt (r. anhâ) Allah'a ve Resûlüne tam teslim olmuş bir hanımdı. Onun imânî heyecanını bilen İki Cihan Güneşi efendimiz Havle (r. anhâ)'ya hürmet ederdi. Bilhassa Hz. Hatice (r. anhâ) annemizin vefâtından sonra zaman zaman onu ziyaret ederdi. Zevcesi Hatice'nin hâtırâsı olarak ona izzet ve ikramda bulunurdu. Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi vesellem efendimizin bu vefâkârlığını Hz. Aişe (r. anhâ) annemiz şöyle anlatıyor:

    Birgün Havle (r. anhâ) bize geldi. Onun geldiğini gören Allah Resûlü sallallahu aleyhi vesellem ayağa kalktı. "Hoş geldin! Nasılsın?" diyerek Havle (r. anhâ)'nın hal ve hatırını sordu. Ben bunu garibsedim.

    Kendi kendime; bu kadının içeri girmesiyle niçin ayağa kalktı? Buna gerek varmıydı dedim. Hemen Rasûlullah sallallahu aleyhi veselleme:

    " - Ya Rasûlallah! Onun için ayağa kalkıp karşılamana gerek varmıydı?" diye sordum. Bunun üzerine Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu:

    "Bu kadın Hatice zamanında bize ziyarete gelirdi. Onun arkadaşıydı. Güzel arkadaşlık imandandır." diye cevap verdi.

    İki Cihan Güneşi efendimiz emsalsiz, örnek bir şahsiyetti. Her konuda mü'minlere rehberlik ederdi. Vefâ konusunda da tekti. Hz. Hatice annemizin hâtırası olarak Havle (r. anhâ)'ya hürmet edip ayağa kalkması onun derin vefâkarlık örneğiydi.

    Havle binti Tüveyt (r. anhâ) kendisini ibadete vermiş sâliha bir hanımdı. Özellikle gece ibadetine çok düşkündü. Allah Teâlâ'nın huzurunda durmaktan büyük zevk alırdı. Geceleri hep ibadetle geçirdiği için uyumadığı da olurdu.

    Havle (r. anhâ) bir defasında yine Hz. Aişe (r. anhâ) annemizin yanına gitmişti. Gece sabahlara kadar uyumadan ibadet etme konusunda bilgilenmek istiyordu. Bu meseleyi annemize sordu. O da Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi vesellem efendimize Havle (r. anhâ)'nin yaptıklarını anlattı. Net ve açık bir şekilde: "Ya Rasûlallah! Bu Havle'dir. Onun gece gündüz uyumadan, sürekli ibadet ettiğini söylüyorlar." dedi.

    Fahr-i Kâinat sallallahu aleyhi vesellem efendimiz bu davranışı uygun görmedi. Her şeyin hakkı vardır. Bedenin de hakkı vardır. Her hak sahibine hakkını vermek lazımdır. Uykuya vakit ayırmasını ve aşırıya gitmemesini söyleyerek şu tavsiyede bulundu:

    "Gücünüz yetecek kadar amel yapın. Allah'a yemin ederim ki, siz usanmadıkça Allah usanmaz (yeter demez)" buyurdular.

    Ne güzel bir hayat ölçüsü elhamdülillah. İslâm ne yüce bir dindir. Ne ifrad ne de tefrit vardır. Îtidal ve istikamet esastır. İnsan, gücünün yettiğiyle sorumludur. Asıl olan huzur ve huşû ile ibadettir.

    Rabbımız cümlemize Havle binti Tüveyt (r. anhâ)nın şefaatlerine erebilmeyi, huzur ve huşû içinde ibadetler yapabilmeyi nasib eylesin. Amin...
#20.11.2009 22:15 0 0 0