İzlanda

Son güncelleme: 01.12.2009 14:02
  • On dördüncü yüzyılda Norveç'in Danimarka'ya bağlanmasıyla, Danimarka'nın hâkimiyeti altına girdi.
    noimage



    Danimarka önceleri adadan ticârî bakımdan faydalanmaktaydı. Daha sonra İzlanda'yı tamâmen idâresi altına aldı. 1551 yılında Protestanlığı zorla kabul eden İzlandalılar, 1662 yılında Danimarka kralına bağlılık yemini ettiler. On yedinci yüzyılda adada hastalık, kıtlık ve volkan püskürmeleri ortalığı kasıp kavurdu.


    noimage



    1838'de Reykjavik'te on üyeli bir meclis kuruldu. 1843'te de Althing yeniden teşkil edildi. 1904'te İzlanda'ya diplomasi dışında muhtariyet tanındı.


    noimage

    İzlanda
    On dokuzuncu asırda ortaya çıkan milliyetçilik akımları sonucu 1918 yılında İzlanda, Danimarka'ya bağlı bir devlet hâline geldi. İkinci Dünyâ Savaşı sırasında stratejik bir değer kazanan İzlanda'yı korumak bahânesiyle İngiltere tarafından işgal edildi. Daha sonra 1941'de Amerikalılar burayı devraldı. 1941 yılında Althing, Danimarka ile bağlarını koparma kararı aldı. 1944 yılı Mayıs ayında halk oyuna sunulan yeni anayasa oylandıktan sonra 17 Haziran da Cumhûriyet îlân edildi. İzlanda 1949 yılında NATO'ya üye oldu.
    noimage


    izlanda






    noimage

    Reykjavík'teki 'Tjörnin' gölü

    Reykjavik izlandanın'nın başkenti . Yeryüzünde kutup bölgesine en yakın başkenttir. Önemli bir balıkçılık bölgesidir. İzlanda nüfusunun yarısı bu şehirde yaşar.

    noimage

    Tjoernin'de kuğu




    Reykjavik, İzlanda'nın güney batısında Faxaflöî körfezi sahilinde yer alır. Reykjavik sahil alanı, yarım adalar, koylar, boğazlar ve adalar ile karakterize edilir. Buzul çağı süresinde (10.000 yıl öncesine kadar) şehir alanını büyük bir buzul kaplıyordu. Şehrin diğer kısımları deniz suyu ile çevriliydi.


    noimage


    reykjavik te günbatımı

    noimage


    reykjavik

    noimage


    reykjavik

    noimage


    reykjavikte birkafe

    noimage


    reykjavik

    noimage



    noimage


    reykjavik

    noimage


    reykjavik havalimanı
#01.12.2009 14:02 0 0 0