Havalar soğudukça,bağışıklık sistemi de zayıflar. Bu nedenle vücudu kışa hazırlamak adına beslenme şeklinizi değiştirmekte fayda var. İşte diyetisyen Seçil Kenar'dan size özel sonbahar diyeti...


Havaların soğumasıyla birlikte grip ve soğuk algınlığının görülme sıklığı da hızla artıyor. Bu aylarda hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yolu yeterli ve dengeli beslenmek.

Karbonhidrat, protein, vitamin, mineral ve yağdan oluşan besin gruplarını dengeli tüketmek enfeksiyonlardan korunmak için büyük önem taşıyor. Kışın ne tür besinlerin, hangi miktarda tüketilmesi gerektiğini Memorial Hastanesi Beslenme Diyet Bölümünden Dyt. Seçil Kenar anlattı.

Bağışıklı sistemini güçlendirmek için hangi besin grupları tüketilmeli?
Bağışıklık sisteminde vitamin ve minerallerin önemi büyük. Son yıllarda yapılan araştırmalar, antioksidan vitaminlerin (A, C, E vitaminleri) bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hücre zararı, doku hasarına yol açan serbest radikallerin vücuttan uzaklaştırdığını göstermiştir.

Yumurta, süt, balık, ıspanak, havuç, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidandır. Vücutta savunma sisteminde görev alır, lenfosit yapımı ve antikor oluşumunu arttırır böylece enfeksiyonlara karşı vücudu korur.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için koyu yeşil yapraklı sebzeler sık tüketilmeli, her gün 3-4 adet kuru kayısı yenilmeli, haftada 1-2 kez yumurta tüketilmeli ve aynı zamanda kaliteli protein içeriğinden dolayı düzenli süt ürünleri ve süt tüketilmelidir.

C vitaminini doğal yollardan almak için hangi besinler tüketilmeli?
Önemli antioksidanlardan bir diğeri de C vitaminidir. C vitamini virüs engelleyicidir, vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar, vücudu bakteri toksinlerinden korur, savunma sistemini güçlendirir.

Yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler bol miktarda C vitamini içerir.

E vitamini ne kadar tüketilmeli?

Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, kurubaklagiller, tahin gibi besinlerde bulunan diğer bir antioksidan da E Vitaminidir. E vitamini de güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminde görevlidir. Yemeklere sıvı yağ koymak, haftada 2 kez kurubaklagil tüketmek, haftada 2-3 kez 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketimi ile E vitamininin yeteri kadar tüketimi sağlanabilir.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 958
favori
like
share
masarac Tarih: 24.12.2005 07:02
ellerinize sağlık.Teşekkür ederim
ozturk Tarih: 28.11.2005 14:52
casper Tarih: 28.11.2005 13:31
Doktoruydu,sana bu güzel çalışmandan ötürüçok teşekkür ediyorum.Özallikle bağışıklık sistemi bölümü çok ilgimi çekti.

Ben her gün mutlaka 1 bardak taze sıkılmış havuçsuyu tüketirim.Kuru kayısıyı da mümkün olduğunca sık yerim.Zaten yeşil yapraklı sebzeler en çok tükettiğim.İnşallah faydalı olur.
SU-PERISI Tarih: 28.11.2005 09:10
bilgileriniz için teşekkürler ellerinize sağlık
liamsi Tarih: 28.11.2005 01:34
Sağolasın.
corleoni Tarih: 17.11.2005 18:24
sağol kardes bilgi için
milkboy Tarih: 14.11.2005 14:34
emeğine sağlık doktoruydu çok önemli bilgiler verdiniz

ne varki dikkat edemiyoruz yinede :79:
puslukurt Tarih: 14.11.2005 14:27
Allah razı olsun arkadaşım bu bilgiler için..
MaRaBoGLu61 Tarih: 14.11.2005 13:43
Bu faydali bilgileri paylastigin icin

Tesekkür ederim