AutoCAD Blok kullanımı

Son güncelleme: 02.12.2009 01:49
  • Blok kütphanesi oluşturmakta en önemli hususlardan biri de bloğun yerleştirilmesi surecidir. Özellikle makinacılıkta problem; gelen nesnelerin yerleştiriminde (insert) istenilen boyutların ayarlanabilmesidir. Bu açı ve ölçek parametreleri ile ayarlanabilir. Bloktan çağırılacak çizim nesnelerinin bloklanırken ona göre ayarlanmış ve bloklanmış olması sonradan önümüze çıkacak sorunları ortadan kaldırır. Örneğin bir somunun anma çapı baz alınarak bloktan çağırılması sözkonusu ise bunun 1 birime yani M(metrik)1 somun ölçüsüne indirilmiş olması önemlidir. Bloktan çağırıldığında sadece ölçek değerini girerek istenilen anma ölçüsünde bir somun elde etmek mümkün olur. Bu genellikle tüm standart makine parçalarında pratik olarak uygulanabilir. Zaten kullanılacak bu bloklar genellikle montaj resimlerine yerleştirileceğinden; ölçeklendirmeden kaynaklanacak boyutsal farklılıklar önemsenecek bir sorun oluşturmaz.
    Anma ölçüsü 10 olan M10 civatayı en basit şematik haliyle çizip örnekleyelim:
    Standartlarda somun kalınlığı anma ölçüsünün yaklaşık 0.8 i kadardır. Buradan 10 x .8 = 8 mm çıkar. Somunun ön görünüşündeki orta yüzeyi de yine 10 yanal yüzeyleri de 5 mm alacak olursak şekil aşağı yukarı aşağıdaki gibi çıkar. Uygulamayı basitçe gerçekleştirmek için isterseniz yayları şimdilik çizmeyelim. Somun kalınlığını da illa yerleştirirken giricem derseniz bu hesabı da yapmayın. İnce veya kalın standart somunlar için gerekli katsayıyı girerek de halledebilirsiniz. Bu durumda somunun yükseklik ölçüsünü 10 olarak yapın.
    noimage
    Çizimi aşağıdaki gibi 1/10 ölçeğinde ölçekleyin. Sonra da bir ad vererek bloklayın. Burada block / wblock farkını anlatmama gerek yok sanırım. Hangisini isterseniz uygulayın. Sonuçta konumuz bloktan çağırma işlemi.Sadece bloklarken tutma noktasını eksenin alt çizgiyle çakıştığı yer olmasına dikkat etmenizi hatırlatmak isterim. Malum-u aliniz çizime yerleşirken buradan yerleştirme zorunluluğumuz var.
    noimage
    Şimdi ekrana bir örnek çizim yapalım. Ölçülerimiz aşağıdaki gibi olsun. 30º lik bölüme M25 50mm lik bölüme M20 ve 30 mm lik bölüme de M12 değerlerinde blok yerleştirecek olalım.
    Şimdi ekrana bir örnek çizim yapalım. Ölçülerimiz aşağıdaki gibi olsun. 30º lik bölüme M25 50mm lik bölüme M20 ve 30 mm lik bölüme de M12 değerlerinde blok yerleştirecek olalım.
    noimage
    Bloktan çağırma işlemine geçelim. Açılan/yuvarlanan menüden insert yapıp blok komutunu çalıştıralım. Hadi yine hatırlatayım wblock yaptınızsa dosyadan block yaptınızsa bulunduğunuz dosya ortamından somunu çağırın (işaretleyin)
    noimage
    noimage
    İşte burada zurnanın son deliğine geldik. Blok adını seçtikten sonra en kıl bölüme bloğumuzu yerleştireceğiz.
    X in yanındaki 1 değerini değiştirelim. Buradaki değeri yukarıda da belirttiğimiz gibi M25 için 25 yapalım. Hatırlarsanız bloklamadan önce 1/10 küçültmüştük. Şimdi işlemi tersine yapıp 25 kat büyütüyoruz. Açımız 30º olduğundan Angle bölümünü de 30 olarak değiştiriyoruz. OK tıkladıktan sonra somun hazretleri 30º saat yönüne ters dönecek ve cursorun (içimden körsır yazmak geçiyo ama efendilik bende kalsın) merkezine yerleşecektir. Size artık M25 lik somunu nereye yerleştireceğiniz kalıyor.
    Gerisini de siz halledersiniz heralde sonuç aşağıdaki gibi olacak. Ihı bu da ödeviniz olsun bidaaaki yazıda görüşmek üzere. (yav cıvıtmiim efendi efendi bi yazı yaziim diyom yine olmuyo alllam yaaaa)
    noimage
#02.12.2009 01:49 0 0 0