bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bitkiler - bağışıklığı güçlendiren yiyecekler

İşte mucize bitkiler

Kanserden saç dökülmesine kadar her türlü sağlık sorununa alternatif çözüm doğada gizli



Bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemi, özellikle salgın hastalıklar döneminde giderek artarken,
bunun en önemli yolunun sağlıklı beslenmeden geçtiği bildirildi.

Sağlıklı beslenmek için sofralardan eksik edilmemesi gereken besin
maddeleri ise badem, elma, yaban mersini, brokoli, kırmızı mercimek, somon,
ıspanak, tatlı patates, sebze suyu, buğday tohumu şeklinde sıralandı.


ABD'nin önde gelen sağlık merkezlerinden Mayo Clinic tarafından
hazırlanan ve internette yayımlanan listedeki bu 10 besin maddesinin iyi birer
vitamin, lif, mineral kaynağı olması, A ve E vitaminleri, beta karoten gibi
fitonütrien ve antioksidan bileşikler olması, kalp hastalığı başta olmak üzere
diğer hastalıkların riskini düşürmesi ve düşük kalorili olması şeklinde özetlenen
"altın" kurallardan en az üçünü karşıladığı belirtildi.

Mayo Clinic uzmanları, 10 mükemmel besini neden sofralardan eksik
edilmemesi gerektiğini şöyle açıklıyor:

-KALBİN EN İYİ DOSTU, BADEM-

Mayo Clinic uzmanlarının, "gözyaşı" şeklinde tanımladığı bademin tam
bir magnezyum, demir, kalsiyum, lif ve bazı kanserlerin gelişmesini ve kansızlığı
önleyen, vücudun enerji üretiminde önemli rol oynayan ve doku onarımına yardım
eden riboflavin içerdiği ifade ediliyor.

Bademin bir porsiyonunda (23 adet) 75 miligram kalsiyum bulunuyor.


Ayrıca, yine bir porsiyon badem, günlük alınması tavsiye edilen E vitamini
ihtiyacının yarısını karşılıyor. Tüm kuruyemişler gibi badem en iyi bitkisel
protein kaynaklarından biri ve kalbin "en iyi dostu". Badem yağı doymamış yağ
olması nedeniyle kandaki kolesterol düzeyini düşürmeye yardımcı oluyor.

-KANSERİN DÜŞMANI, ELMA-

Elma, vücuda prostat, kolon ve akciğer kanser hücrelerini büyük oranda
öldüren moleküler parçacıklar salan ve bu sayede kanserin vücutta ilerlemesine de
engel olan pektin maddesinin "mükemmel" kaynağı olarak gösteriliyor. Elmada
kandaki kolesterol ve glikoz düzeyini düşüren lifler bulunuyor.

Taze elma aynı zamanda çok iyi C vitamini kaynağı ve hücreleri koruyan
bir antioksidan. Ayrıca bağ dokusunu, damarları korumaya ve demir emilimini
sağlamaya yardımcı oluyor.


-KUVVETLİ ANTİOKSİDAN VE VİTAMİN ZENGİNİ BROKOLİ-

Brokoli, iyi birer kalsiyum, potasyum, folik asit ve lif kaynağı
olmasının yanında kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanser türleri gibi kronik
hastalıkların önlenmesine yardımcı olan fitonütrienler içeriyor.

A ve C vitamini içeren brokoli, ayrıca hücre koruyucu antioksidanlar
ihtiva ediyor.

-SAĞLIKLI YAŞLANMA İÇİN YABAN MERSİNİ-

Yaban mersini zengin bir fitonütrien bitkisel bileşik olarak
gösteriliyor.Kızılcık gibi yaban mersinindeki fitonütrienler idrar yolu
enfeksiyonları önlemeye yardımcı oluyor. Yaban mersini hafızayı güçlendirmeye
yardımcı olurken, sağlıklı yaşlanma için vazgeçilmez bir besin olarak
gösteriliyor.

Yaban mersini ayrıca düşük kalorili lif ve vitamin kaynağı. 84 kalori
olan 1 fincan taze yaban mersini 3,6 gram lif ve 14 miligram C vitamini
içeriyor.

-MERCİMEK KALBİN DOSTU, KANSERİN DÜŞMANI-

Kırmızı mercimek iyi bir demir, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır ve
merkezi sinir sistemi sağlığını korumakta önemli bir rol oynayan thiamin (B1
vitamini) kaynağı.

Düşük kalori ve yağ içeren, protein ve lif kaynağı olan kırmızı mercimek,
aynı zamanda kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalıkları önleyen
fitonütrien içeriyor.

-SOMON, MÜKEMMEL BİR PROTEİN VE OMEGA-3 KAYNAĞI-

Somon kalp krizini önleyen Omega-3 yağ asitleri açısından mükemmel bir
kaynak. Omega-3, ani kardiyak ölümlere neden olabilen düzensiz kalp atışlarını
önlüyor, trigliserid düzeyini düşürüyor, arter plaklardaki tıkanmanın büyümesini
önlüyor, kan basıncını düşürüyor, inme riskini azaltıyor.

Mükemmel bir Omega-3 kaynağı olmasının yanı sıra somon, düşük kolesterol
ve doymuş yağ içeren mükemmel bir protein kaynağı olarak gösteriliyor.

-ISPANAK BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR, SAÇLARI VE CİLDİ GÜZELLEŞTİRİYOR-

Ispanak yüksek oranda vitamin A ve C ve folik asit içeriyor. Vücudun
enerji üretiminde önemli rol oynayan ve doku onarımına yardım eden bir vitamin
olan riboflavin içermesinin yanı sıra, aynı zamanda B-6 vitamini, kalsiyum, demir
ve magnezyum açısından iyi bir kaynak.

İçeriğindeki bileşikler bağışıklık sistemini güçlendirirken, sağlıklı saç
ve cilt için de yardımcı oluyor.

-KANSER VE YAŞLANMA KARŞITI, TATLI PATATES-

Tatlı patatesin koyu turuncu-sarı renginin yüksek antioksidan ve beta
karoten seviyesini gösterdiği bildirildi.

Patatesteki A vitaminin yapı taşı olan beta karoten, yaşlanmayı
yavaşlatıyor, bazı kanser risklerini önlüyor. İyi bir lif kaynağı olan patates,
B6, C ve E vitaminleriyle folik asit ve potasyum ihtiva ediyor.

Tüm sebzeler gibi tatlı patates de düşük yağ oranı ve kalorisiyle
beslenme programının "olmazsa olmazı" şeklinde gösteriliyor. Küçük bir tatlı
patateste sadece 54 kalori bulunuyor.

-KALP KRİZİNE KARŞI SEBZE SULARI-

Sebze suyu en çok vitamin, mineral ve besin değerleri açısından sebzede
bulunan tüm yararlı bileşenleri içeriyor ve sebzeleri beslenme programına dahil
etmenin oldukça kolay yolunu sunuyor.

Domates suyu ve domates içeren sebze suları iyi bir likopen kaynağı. Kalp
krizi, prostat başta olmak üzere bazı kanser türlerinin riskini azaltan
antioksidanlar içeriyor.

Başta hazır satılan domates suları olmak üzere bazı hazır sebze suları
çok yüksek oranda sodyum içerebiliyor, dolayısıyla düşük sodyum çeşitlerinin
seçilmesi öneriliyor.

-BUĞDAY TOHUMU BEYNE, CİLDE VE SİNDİRİME İYİ GELİYOR-

Çok önemli bir tahıl çeşidi olan buğdayın çok küçük bir parçası bile
vitamin B-3 olarak da bilen ve yağ, protein ve karbonhidratların enerjiye
dönüştürülmesinde rol oynayan, beyin fonksiyonları, sağlıklı cildin korunması ve
sindirim sistemi için önemli bir vitamin olan niasin zengini olarak
tanımlanıyor.

B1 vitamini olarak bilinen ve merkezi sinir sistemi sağlığını korumakta
önemli bir rol oynayan, zihinsel fonksiyonun korunmasını sağlayan, yetersiz
alınması durumundaysa gözlerde güçsüzlük, zihin bulanıklığı yaratan thiamin,
buğday tohumunda bolca bulunuyor.

Bu besin maddesi aynı zamanda bazı kanserlerin gelişmesini ve kansızlığı
önleyen, vücudun enerji üretiminde önemli rol oynayan ve doku onarımına yardım
eden riboflavin, E vitamini, folik asit, magnezyum, fosfor, potasyum, demir ve
çinko açısından çok konsantre bir kaynak olarak gösteriliyor.

Buğday tohumu protein, lif ve bazı yağlar da içeriyor.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 3349
favori
like
share