Soyu Tükenmekte Olan Çiçekler

Son güncelleme: 03.12.2009 21:54
  • Soyu Tükenmekte Olan Çiçekler - Soyu Tükenmekte Olan Çiçekler İsimleri -
    Soyu Tükenmekte Olan Çiçekler Genel Bİlgi
    Yalancı Mazı



    Morfolojik Özellikleri

    15 m'ye kadar boylanır; kabuk ince, boz veya kırmızımsı kahverengi, uzunlamasına soyulur, tacı piramidal, dallar yukarıya doğru yükselmiş, dalcıklar 4-6 mm çapındadır. Yapraklar parlak, geniş, uca doğru sivrileşir, yan sürgündeki yapraklar yukarıya doğru yükselmiş, üst yüzü koyu yeşil yumurtamsı-mızrak şelinde, 4-7 x 1,5-2,2 mm, alt yüzünde beyaz bir stoma bandı yer alır, ucu yuvarlak, bazen eğridir. Kozalaklar 1-1,6 cm, tohum elipsoid 4-5 x 3-3,5 mm; tohum kanadı kalındır.

    İki varyetesi vardır;

    Thujopsis dolabrata var. dolabrata: Güney Japonya'da bulunur. Sürgünler daha az dallıdır, yapraklar büyük, kozalak pulları sert ve kalındır.

    Thujopsis dolabrata var. hondai: Kuzey japonya'da bulunur. Sürgünler sık dallıdır, yapraklar küçük, kozalak pulları az kalındır.

    Ekolojik Özellikleri ve Fenoloji

    Nemli, gölgeli yerleri sever. Yüksek hava nemi ister, yüksek pH veya düşük sıcaklıktan etkilenmez. Çok yavaş büyür, fideler birincı yılda sadece 3 cm büyürken, 6-10 yaşlarında 30 cm'ye ancak ulaşır. Herdem yeşil ağaçlardır. Tohumlar Eylül-Ekim aylarında olgunlaşır. Çiçekler bir evciklidir.

    Üretimi

    Tohum ve çelikle üretilir. Tohumlarda çimlenme engeli yoktur. Yarı odunsu çeliklerle üretilir. Çelikler 5-8 cm uzunluğunda Temmuz-Ağustos aylarında ökçeli olarak alınır.

    Kullanımı

    Odunu, yumuşak, dayanıklı ve elastiktir. Su borusu, dolap yapımı ve gemi inşaatında kullanılır. Japonya'da değer verilen genellikle tapınakların etrafında kullanılan bir süs ağacıdır. İyi yağış alan, bol sulanan bahçelerde ancak yetişme imkanına sahip olur. Kuraklığa hoş görülü değildir.

    Alem: Plantae (Bitkiler)

    Bölüm: Pinophyta
    (Açık tohumlular)

    Sınıf: Pinopsida

    Takım: Pinales
    (İğne yapraklılar)

    Familya: Cupressaceae
    (Servigiller)

    Cins: Thujopsis

    Tür: T. dolabrata



    Kazdağı Köknarı


    Kazdağı köknarı (Albies nordmanniana ssp.equi-trojani), çamgiller (Pinaceae) familyasından Türkiye'de yalnızca Kazdağı'nda yetişen endemik bir köknar alt türü.

    30 metreye kadar boylanabilir. Tomurcukları bol reçinelidir. Yan sürgünlerin uçlarındaki tomurcukların sayısı 5-7 arasıdır. Kozalaklar tepenin en üst ucunda bir yıl önceki sürgünler üzerinde oluşurlar. Sürgün üzerinde dik dururlar ve 15-20 cm boylanabilirler. Silindir şeklinde olan kozalakların dış pulları, iç puldan daha uzun ve uçları geriye doğru kıvrıktır. Yaşlı ağaçlarda ise kabuk kalın ve çatlaklıdır.

    İğne yaprakları uzun sürgünler üzerinde tek tek ışığa yönelik olarak tarak biçiminde dizilmişlerdir. İğne yapraklar sürgün ucuna doğru daralırlar. Işık yapraklarının uçları sivri diğerleri ise küt veya kertiklidir. Yapraklar yassı ve iki yüzlüdür. Yaprağın üst yüzü hafif olukludur, alt yüzünde ise iki tane belirgini gümüşi renkte beyaz stoma bandı bulunur. İğne yapraklar sürgünler üzerinde uzun süre, 7-10 yıl kalır. Düştüğü veya koparıldığında, sürgün üzerinde yuvarlak, iç içe iki daire halinde çukurca bir iz bırakır. Kazdağı köknarının gövde kabuğu açık gri renkli, ince ve düzgündür.

    Genç yaşlardan itibaren kazık kök yaparlar. Toprak ve rutubet istekleri fazladır. Işık istekleri azdır, gölgeye dayanıklıdır. Hızlı büyür.

    Endemik bir türdür. Türkiye'de Kazdağlarında bulunur.

    Alem: Plantae

    Bölüm: Pinophyta

    Sınıf: Pinopsida

    Takım: Pinales

    Familya: Pinaceae

    Cins: Albies

    Tür: A. nordmanniana

    Alt tür: A. n.ssp. equi-trojani




    Sevgi çiçeği



    Sevgi çiçeği (Centaurea tchihatcheffii), Asteraceae familyasından, Türkiye özgü nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir çiçek türü.

    Halk arasında yanar döner, gelin düğmesi, türbe ya da kırmızı peygamber çiçeği olarak da bilinen sevgi çiçeği dünyada yalnızca Ankara'nın Gölbaşı ilçesi Hacı Hasan Köyü yakınında yetişmektedir. Nesli, tarım ilaçları yüzünden yokolma tehlikesi ile karşı karşıya kalınca Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınmıştır. İlk kez 1848 yılında Rus bilim insanı Pierre de Tchihatcheff tarafından Afyonkarahisar yakınındaki Mehmetköy'de bulunan çiçek artık Afyon ilinde görülmemektedir.
#03.12.2009 21:54 0 0 0