Gastrointestinal Kanamalar

Son güncelleme: 04.12.2009 20:13
  • Gastrointestinal Kanamalar - Çocuklarda Gastrointestinal Kanamalar - Gastrointestinal Kanama Nedir

    Gastroentestinal sistem (GİS) kanamaları her yaşta çocukta sık olarak görülür ve büyük bir bölümü konservatif tedavi ile iyileşir. GİS kanamaları hematemez (kahve telvesi gibi kusmuk) melena (katran kıvam ve renginde gaita) hematoşezi (parlak kırmızı renkli rektal kanama) ya da okült kanama olarak ortaya çıkabilirler. Hematoşezi genellikle distal GİS kanamaların bulgusu kabul edilmekle birlikte massif proksimal kanamalar da hematoşezi şeklinde ortaya çıkabilir. Kanamanın ve hastanın özelliklerinin bilinmesi doğru tanının konmasında en önemli yardımcıdır. Bunlar:

    1 HASTANIN YAŞI: Her yaş gurubunda görülen kanama nedenleri birbirinden farklıdır. Hastanın sadece yaşının bilinmesi bile bizi tanıya önemli ölçüde yaklaştırır.

    2 KANAMANIN ŞEKİL VE MİKTARI: Kanamanın şeklinin ve miktarının bilinmesi nedeni hakkında çok değerli bilgiler verebilir. Örnek: Meckel kanamasının vişne çürüğü renginde ve bol miktarda olması, envajinasyonda çilek jölesi kanama, rektal polipte ağrısız damla damla kanama tipiktir.

    3 AMELİYAT, EPİSTAKSİS VEYA İLAÇ ANAMNEZİ: Kanamalı her çocukta anamnezin çok dikkatli alınması gerekir. Bir gün önce tonsillektomi, adenoidektomi gibi bir ameliyat geçiren veya ciddi burun kanaması olan çocukta ertesi gün melena görülebilir. Aspirin, steroid ve antienflamatuar ilaç alımı da sıklıkla mide ve/veya duodenum kanamalarına yol açar.

    4 REKTAL KANAMANIN GERÇEKTEN ANÜSTEN OLUP OLMADIĞI: Çocuğun bezinde görülen ve aile tarafından rektal kanama olarak değerlendirilen kanamaların bir bölümünün, hematüri'ye ya da vajen patolojilerine ait olabileceği akılda tutulmalıdır.
#04.12.2009 20:13 0 0 0