Itokawa'yı tutturamayan Minerva kayboldu

Son güncelleme: 15.11.2005 17:00
  • Japon Uzay Araştırmaları Kurumu (JAXA), Japon uzay mekiği tarafından fırlatılan küçük bir robotun, Güneş'in yörüngesinde dönen bir asteroide inmeden önce pazar günü kaybolduğunu açıkladı.

    noimage

    10 santimetre boyunda ve Minerva ismi verilen robot, Itokawa asteroidinden bilgi toplaması için tasarlanmıştı.

    İnsansız Hayabusa mekiğinin de 19 kasımda Itokawa asteroidine inmesi planlanıyor.

    Minerva'nın inişi, dünya dışında bir astronomik nesneye bilgi toplama amaçlı Japonya tarafından yapılan ilk deneme oldu.

    Kamera ve termometre donanımlı olan Minerva'nın, Itokawa'ya indikten sonra Hayabusa üzerinden görüntü ve sıcaklık bilgileri göndermesi planlanıyordu.

    Minerva'nın bu ay başında asteroide ilk iniş denemesi de teknik problemler dolayısıyla başarısızlığa uğramıştı.

    Temas noktası yanlış hesaplandı

    Dünya ve Marsa arasında bir yörüngede dönen 600 metre uzunluğundaki asteroid Itokawa, adını JAXA'nın kurucusu Hidea Itokawa'dan alıyor ve şu anda dünyadan yaklaşık 290 milyon kilometre uzakta bulunuyor.

    JAXA'dan profesör Junichiro Kawaguchi, Hayabus'nın asteroid üzerindeki yüksekliğinini sürekli değişmesi nedeniyle Minerva'yla temas noktasını yanlış hesapladıklarını söylüyor.

    Kawaguchi, "asteroid hakkında yeternce bilgiye sahibiz. Bu sayede Hayabusa'nın asteroide başarılı bir iniş yapabileceğini sanıyoruz" diyor.

    Evrenin kökenlerini araştırıyorlar

    9 mayıs 2003'te uzaya fırlatılan Hayabusa, iki aydır Itokawa asteroidinin çevresinde turluyor. Uzay mekiği, asteroide iniş ve örneklerle dünyaya geri dönüşte iki farklı görev için tasarlandı.

    Bilim adamları, asteroidin yüzeyinden alınan örnekleri inceleyerek evrenin kökenleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olmayı umut ediyor.
#14.11.2005 23:51 0 0 0
  • insanoğlunun arayışı hiç bitmeyecek
#15.11.2005 17:00 0 0 0