Sigarayı bırakmanın altın kuralları

Son güncelleme: 08.11.2022 16:08
  • Sigarayı bırakmanın altın kuralları
    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gamze Çan, sigarayı bırakmak isteyenlere, işe önce alışkanlıklarını değiştirmekle başlamalarını tavsiye etti.


    sigarayı bırakmak isteyenlere, öncelikli olarak bunun pozitif etkilerini tespit etmeleri, sonra da sigaranın hayatlarında oynadığı rolü değerlendirmeleri önerisinde bulundu.

    "Bırakma nedenlerini kolaylıkla taşınabilecek küçük bir parça kağıda sıralayın ve zaman zaman yüksek sesle okuyun" diyen Doç. Çan, şöyle devam etti:
    "Bu kağıda, 'sağlığım düzelecek, vücudum kendini yenilemeye başlayacak, ben ve ailem enfeksiyon hastalıklarına daha az yakalanacağız, ailem pasif içiciliğin tehlikelerine karşı korunmuş olacak, daha fazla enerjiye sahip olacağım, para biriktirmiş olacağım, kişisel ilişkilerimdeki engelleri ortadan kaldıracağım, hipertansiyon, kalp ve akciğer hastalıklarına ve sigara içimiyle yakından ilişkili olan bazı kanserlere yakalanma riskimi azaltacağım, daha iyi koku ve tat alacağım' diye yazabilirler."

    ENGELLERİ ORTADAN KALDIRIN
    Doç. Dr. Çan, kişilerin yaşamı daha zevkli hale getirecek aktiviteler planlayarak, engelleri ortadan kaldırmaları gerektiğini kaydetti.
    Bu nedenle, egzersiz programlarına başlanabileceğini dile getiren Doç. Dr. Çan, ayrıca "gevşeme ve meditasyon teknikleri"nin öğrenilebileceğini ve "elleri boş bırakmayacak şekilde uğraşlar geliştirilebileceğini" ifade etti.
    Bırakma tarihini seçmeden önce insanların yaşamlarındaki stresi azaltacak durumlar yaratmalarının önemine değinen Doç. Dr. Çan, "Yaşamınızda büyük değişiklikler yapacaksanız bu dalgalanmalar durulana kadar bekleyin. Ancak bu bahanelerle bırakma işlemini geciktirmeyin çünkü yaşamınızda daima stres olacaktır" dedi.
    Sigarayı bırakanların kendilerini cesaretlendiren kişilerle görüşmelerinin önemini vurgulayan Doç. Dr. Çan, "Bırakma süresince onlarla sıkıntılarını paylaşın, ağlayın, konuşun, ilk bir hafta boyunca bu insanlarla olun. Sizin bu kararınızı sabote edebilecek kişiler olabileceğini de unutmayın" diye konuştu.
    ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİREN KURALLAR
    Sigarayı bırakmak isteyenlerin "sigara içme ve tütün çiğneme alışkanlıklarını" değiştirmekle işe başlamaları gerektiğini anlatan Doç. Dr. Çan, bunun için şu yöntemleri önerdi:
    Sigarayı kartonla değil, sadece bittiği zaman alın.
    Her zaman kullandığınızdan farklı markalarda sigaralar seçin çünkü bunlardan çok içmediğinizi gözleyeceksiniz.
    Her bir sigarayı daha az içmeye başlayın ve küçük bir tütün parçasını ağzınızda bırakın. İlk sigara içim zamanını geciktirin mümkünse öğleden sonraya ertelemeye çalışın.
    Size yardımcı olan alternatif yöntemler geliştirin. Örneğin su veya meyve suyu için, bir şeyler çiğneyin, düşük kalorili bir şeyler atıştırın, yavaş yavaş derin derin nefes alıp verin, ayağa kalkın yürüyün, ellerinizle bir şeyler yapın, örgü örün, resim çizin, gevşeme ve meditasyon uygulamaları yapın, rutin alışkanlıklarınızı değiştirin, yenilerine başlayın.
    Sigara içme işini güçleştirin. Paketi cebinizde taşımayın ve almaya gideceğiniz bir yere koyun. Yemek yemek, telefonla konuşmak veya araba kullanmak gibi diğer aktivitelerinizle bağlantısını kesin.
    Sigara içmek için ayrı bir yer oluşturun ve orada sigara içmenin dışında hiçbir şey yapmayın.
#16.11.2005 09:16 1 0 0
  • umarım herkesin işine yarar
#16.11.2005 22:22 0 0 0
  • iyiki içmiyorum
#17.11.2005 06:43 0 0 0
  • bugün bende bıraktım.inaşallahhh
#17.11.2005 14:31 0 0 0
  • içenler okusun bunları
#17.11.2005 16:32 0 0 0
  • okumak değil uygulamak lazım.Ama zor bir olay
#24.12.2005 11:57 0 0 0
  • EMEKLERİNE SAĞLIK PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER HERKESE
    SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM
    :cubuk:
#28.12.2005 02:55 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Emeğine Sağlık
#08.11.2022 16:08 0 0 0