kaymak yapımı - kaymağın yapılışı - kaymak nasil yapilir - Ev Yapimi Kaymak

En iyi kaymak inek sütünden yapılırsa da inek sütü az kaymak verdiğinden kaymak bilhassa manda ve koyun sütünden yapılır.Kaymağı alınacak süt önce ateşte kaynatılır ve bu sırada sürekli karıştırılarak savrulur.Süt iyice kaynadıktan sonra kenarları az yüksek tepsilere doldurularak közlü hafif ateş üzerine konur ve 1-2 saat sonra tepsilerin üzeri örtülerek 5-6 saat kadar kendi hallerine bırakılır. Bu zaman içinde, sütteki yağ elementi, diğer bazı elementlerle beraber sütün üst tarafında kalın bir tabaka halinde toplanır.Bu tabakaya kaymak denir.Genel olarak 6-7 kilo manda sütünden 1 kilo kaymak alınır.Kalan sütten yağsız yoğurt yapılır.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 6942
favori
like
share
hhadise Tarih: 05.02.2010 11:32
bizim çocukluğumuzda annemde yapardı üzerine şekerde dökerdi harika olurdu
ucarnecmi Tarih: 09.12.2009 08:58
Kaymak nasıl yapılırı bilmiyorum ancak ansıl yiyilir iyi bilirim. Hani güzel olan bir şeye kaymak gibi derler ya kaymağı tatmak gerek çok hoş ve lezizdir. Eh tabii nasıl yapıldığını da sizin vasıtanızla öğrenmiş olduk teşekkürler.

Tarlada tırpanla ekin biçerken çok gevşek çalışan işçiye haydi biraz çabala çok ağır çalışıyorsun demişler, o da:

Ayran içerim böyle biçerim,
Getir bal ile kaymağı,
Göresin cana kıymağı... demiş.