Şifalı Bitkiler Nasl Hazırlanmalı?

Dünyamızda Dogal dengenin bozulmasiyla birlikte kanser, aids, astim gibi kronik ve kimileri ölümcül hastaliklar gündeme geldi. Bunlarin tedavisi içinse eskiden bitki karisimlari kullanilirken, bilimin gelismesiyle ilaçlar, gündeme geldi. Ilk ilaçlar bitki ekstrelerinden olusuyordu. Günümüzde tamamen kimyasal bilesiklerden olusan ilaçlar kullaniliyor. Sonuçta ise insanlar tedavide bu ilaçlarin yarattigi yan etkilerden zarar görüyor., uzmanlar bunun için bitkileri tamamen dislamak yerine, yararlanabildigimiz kadar yararlanma yoluna gitmek gerektigini savunuyor. Burada bir noktanin altini çizmek istiyoruz: "Klasik tibbi terkederek, tek umut olarak bitkileri görmek de yanlis. Izlenecek yol hastaliklarin tedavisinde ilaçlarin yaninda bitkilerden de yararlanmak, günlük yasamda sagligimizi korumak, metabolizmamizi güçlendirmek için bitkilerin bize sundugu nimetleri kullanmak olmali".

Dogru kullanim
Bitkileri Ya kaynatiyor ya da yemeklere katiyoruz. Ama bitkilerin de bir hazirlanma sekli var. Toplumda yerlesmis bilgilerin bir kismi dogru olmasina ragmen, bir kismi da yanlis. Ve bitkilerin kullanmi genellikle toplumda varolan bu bilgilere dayaniyor. En temel hayat kaynagimiz oksijen ve sudan bile dogru ve dozunda yararlanmak gerektigi hatirlanirsa, bitkilerin yanlis kullaniminin onlardan alacagimiz faydayi azalttigini unutmamak gerekiyor. Dogru pisirme yöntemlerini soyle siralayabiliriz.:

* Kökler: Genellikle bitki köklerini, iyice kaynattiktan sonra sicak suda bir süre bekletmek gerekiyor.

* Yaprak ve çiçekler: Bitkilerin yaprak ve çiçekleri çogu zaman kurutuluyor. Ama defne yapragi ve nane, taze de kullanilan bitkilerden. Kurutulmus yaprak ve çiçekleri çok fazla kaynatmamak gerekiyor. Bunlari kaynayan suya sokup, 3-4 dakika bekletip, geri çikarmak en ideal pisirme yöntemi. Çünkü fazla kaynatmak bitkilerin içinde bulunan yararli maddelerin ölmesine ve kullanilamaz hale gelmesine neden oluyor. Bazi bitkilerin yapraklari, örnegin ihlamur ve melisa aromasini vermesi için daha uzun süre kaynatilabilir.

Tohumlar: Genellikle ögütülüp balla karistirilir. Ama bazi ot karisimlariyla birlikte kaynatilabilir de. Yararli maddelerin suya geçmesi için tohumlarin da kökler gibi uzun süre kaynatilmasi ve bir süre sicak suda bekletilmesi gerekiyor.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 735
favori
like
share
masarac Tarih: 24.12.2005 12:00
Bilgileriniz için teşekkür edeim
akilles Tarih: 21.11.2005 17:07
Şifalı bitkiler yönünden üstün bir ülkemiz var.Ama bunları değerlendirmek için Arkadaşımızın dediklerine aynen katılıyorum
RaSeL Tarih: 20.11.2005 23:48
casper835 bilgiler icin Tesekkür ederim...
SU-PERISI Tarih: 20.11.2005 17:13
bitkiler konusunda uzmansınız galiba bizimle paylaştığınız için teşekkürler arkadaşım