Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Hakkinda - Güneydoguda Tarim ve Hayvancilik

Tarım

Güneydoğu Anadolu bölgesi tarım yönünden genelde İç Anadolu bölgesine benzer. Gaziantep bölgesi dışında tarım alanlarının büyük kesimine tahıl ekilir. Tahıl ürünleri arasında birinci sırayı buğday alır. Bunu sırasıyla arpa ve mercimek tâkib eder.Türkiye darı ve mercimek üretiminin yarısı bölgede gerçekleştirilir. Pirinç ekimi başta Diyarbakır olmak üzere sulama imkânı olan bölgelerde yapılır.Sanâyi bitkileri bölgede fazla yetiştirilmez. Bölgenin sanayi bitkileri arasında yer alan tütün daha çok Adıyaman Siirt ve Diyarbakır illerinde ekilir. Gaziantep Diyarbakır illeriyle Kilis Islahiye ve Oğuzeli ilçelerinde üzüm bağları yaygındır.

Gaziantep Akdeniz iklimine sâhib olduğundan bölgede antepfıstığı ve zeytin de yetişir. Son zamanlarda Siirt’te iri tâneli antepfıstığı üretimi önem kazanmıştır.

Hayvancılık


Güneydoğu Anadolu bölgesinde genelde küçükbaş hayvan beslenir. Canlı hayvan ticâretinde koyun ilk sırayı alır. Şanlıurfa Siverek ve Diyarbakır’ın yemeklik tereyağları Türkiye çapında meşhurdur. Tiftik keçisi Siirt ve Mardin çevresinde beslenir. Keçi yününden yapılan Siirt battaniyesi çok meşhurdur. Bölgenin ve Türkiye’nin en iyi atları Şanlıurfa ilinde yetiştirilir.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 2780
favori
like
share