ÇİLEK REÇELİ





Malzemeler ;
Çilekler bol su ile yıkanır ve bekletilir. Bu yolla varsa kumları çöktürülür.

Bir tencereye bir kat çilek, bir kat şeker koymak suretiyle tüm çilekler döşenir. Bir gece bekletilir.

Ertesi gün sulanmış çilekler hafif ateşte pişirilmeye başlanır. Şekeri iyice eriyip kaynamaya başlayınca 2 yemek kaşığı limon suyu (ya da yarım kahve fincanı su içinde eritilmiş limon tuzu) yarısı katılır. Hafifçe kaynamaya bırakılır. Üstünde biriken köpük delikli bir kepçe ile alınır.

Reçelin kıvama gelip gelmediği, koyulaşmış reçel şurubundan kaşık ucu ile alıp bir tabağa damlatılır. En son damla yayılmadan toplu şekilde duruyorsa, reçel kıvamına ulaşmış demektir.

Reçel kıvama ulaştıktan sonra geri kalan limon suyu da katılır. Bir taşım daha kaynatılarak soğumaya bırakılır.

1 Kg irice Çilek

6 bardak Toz Şeker

2 yemek kaşığı Limon Suyu (ya da 3 gr limon tuzu)

Çilek Reçeli pişirildiği tencerede soğumaya bırakılır. İyice soğuduktan sonra kavanozlara alınır ve kapakları kapatılır.

Annelerimiz, Çilek reçelinin tane tane olması için çilekleri büyük bir tencereye bir bardak macun halde yanmamış kireç katılarak hazırlanmış kireçli suya atarlar ve 2 saat kadar bekletirlerdi. Kireçli su tehlikeli olduğundan bu işlemin dikkatlice yapılması ve kireçli sudan alınan çileklerin de çok çok iyi yıkanması gerekirdi.

Çilekler bekletilmeden pişirilecekse yukarıdaki malzemelere 3 bardak Su ilave edilmelidir.

Afiyet olsun......

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 757
favori
like
share
by_cyber Tarih: 07.07.2008 15:55
PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER
liamsi Tarih: 19.03.2006 23:20
Emeğinize,ellerinize sağlık.
by_ufuk Tarih: 05.03.2006 02:36
Paylaşımın için sağol, ellerine sağlık
masarac Tarih: 29.12.2005 01:29
[COLOR=tomato]Paylaşım için teşekkür ederim. Ellerinize sağlık.
MyNiceWorld Tarih: 25.12.2005 18:25
ELLERİNE SAĞLIK TEŞEKKÜRLER AFİYET OLSUN :cubuk:
SU-PERISI Tarih: 23.11.2005 00:58
tarif için teşekkürler