Çocuğunuz Yorgunluğu Geçmiyorsa

Son güncelleme: 16.12.2009 18:27
  • Çocukta Yorgunluk - Çocukları Yorgunluktan Koruma - Cocuklarda Yorgunluk Belirtileri


    Çocukların çoğunlukla enerji dolu olmalarıyla büyükleri şaşırttığını söyleyen Pediatri ve Pediatrik Endokrinoloji Uzmanı Dr. Neslihan Güngör, "Çocuklar da yorulabilirler. Ancak genellikle normal bir dinlenme ve uyku düzeni ile yorgunlukları kısa sürede geçer. Dolayısıyla, bir çocuk sürekli yorgunluktan yakınıyorsa bunun araştırılması gerekir" dedi


    ASM Pediatri ve Pediatrik Endokrinoloji Uzmanı Dr. Neslihan Güngör, "Çocuk normal bir uykudan sonra yorgunluğunu atar. Eğer hala yorgunluktan şikayet ediyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalı. Çeşitli fiziki rahatsızlıklar çocukta yorgunluğa neden olabilir. Herhangi bir akut enfeksiyon, özellikle boğaz enfeksiyonu, üst solunum yolu enfeksiyonlari, kulak iltihaplanması, alt solunum yolu enfeksiyonu, gastroenterit yani ishal ve kusma ile giden rahatsızlıklar, diş apsesi gibi durumlar, tekrarlayan bademcik enfeksiyonları, geniz etlerinde büyüme yorgunluğa sebep olur. Etken virüs tükürük ile de bulaşabildiği için öpücük hastalığı olarak da bilinen enfeksiyoz mononukleosis, yüksek ateşle seyreden bir viral hastalıktır.

    Belirti ve bulguları arasında yüksek ateş, boğaz ağrısı, yorgunluk, enerji kaybı, iştahta azalma, kilo kaybı, lenf bezlerinde şişme, hassasiyet, başağrıları, kas ağrıları, bazen cilt döküntüsü ve dalakta büyüme sayılabilir. Tüberküloz yani verem hastalığı gibi ciddi enfeksiyonlar, hastalığı, kanser ve lösemi gibi ciddi rahatsızlıklar, şeker, tiroid bezinin az çalışması gibi bazı hormonal hastalıklar, alerjiler de çocuklarda yorgunluğa neden olan hastalıklardır" diye konuştu.


    Çocukları yorgunluktan koruma için günlük hayatın düzenli olmasının şart olduğunu ifade eden Güngör, "Okul, ders çalışma, uyku, oyun saatleri belirlenmis olmalıdır. Anne ve babalara çocuğun düzenli bir günlük hayatı olması için çok önemli görevler düşmektedir. Ayrıca çocuğun dengeli ve sağlıklı beslenmesi de önemli bir konudur. Günümüzde sağlıklı beslenme denildiğinde mutlaka sağlıklı hareket akla gelmelidir.

    Sağlıklı bir uyku için uyku hijyeninin tam olmasına dikkat edin. Yatak odasında kesinlikle televizyon, bilgisayar ve telefon bulundurmayın, yemek vakitlerinin düzenli olmasını sağlayın. Menüleri sağlıklı seçimlerden oluşturun. Uyku öncesi ağır yemekler yedirmeyin. Özellikle ergen yaştaki çocukların uykuya olumsuz etkileri olan çay, kahve, kakao gibi içecekleri içmesinin önüne geçin. Uyku öncesi rahatlaması için zaman ayırın, banyo yaptırın, beraber kitap okuyun ya da sevdiği bir müziği dinletin. Günlük yaşamında fiziki aktiviteler konusunda çocuğunuzu teşvik edin" şeklinde konuştu.






    alıntı
#16.12.2009 18:27 0 0 0